Politehnica Timișoara își încarcă bateriile la Băile Herculane; Platoul Coronini – coșmarul fotbaliștilor

Fotbaliștii divizionarei secunde Politehnica Timișoara se află la finalul primei săptămâni de cantonament. În aerul tare de la Băile Herculane, Gălan & co. își încarcă bateriile pentru sezonul de primăvară, cu un program în care figurează două antrenamente zilnice, cel de după-amiază desfășurându-se pe celebrul platou Coronini. Alergările pe pantă, sub îndrumarea preparatorului fizic Remus Datcu au devenit un adevărat coșmar pentru elevii lui Sorin Brîndescu, aceste locuri răscolind amintiri nu prea plăcute și printre foștii fotbaliști.

I-am însoțit în această după-amiază pe fotbaliștii Politehnicii, de la hotelul Sara’s Sons, până sus, pe Coronini. Drumul în sine e o provocare pentru cei o obișnuiți cu munca de birou. Fotbaliștii l-au parcurs fără niciun fel de probleme… știau că greul abia de aici avea să înceapă. Nu le ardea de glume, frunțile le erau încruntate. Știau ce a făcut preparatorul fizic Remus Datcu ieri cu ei sus, pe Coronini, iar pentru astăzi le promisese un antrenament și mai intens.

Unul dintre puținele zâmbete din delegația polistă l-am găsit pe chipul lui Antonio Foale. Antrenorul secund al Politehnicii s-a arătat, per total, mulțumit de modul în care au răspuns băieții în aceste șase zile de pregătire, chiar dacă într-un asemenea program de antrenament era aproape imposibil să nu răzbată și câte o vorbă de duh, printre dinți.

„Băieții au răspuns foarte bine, chiar din prima zi. Sunt conștienți că îi ajută, deoarece avem foarte mult de lucru în returul campionatului. Cu siguranță, băieții nu lucrează cu zâmbetul pe buze, fiind vorba de efort fizic, iar efortul e destul de consistent. Dar e important că răspund bine”, a declarat Antonio Foale.

Antrenorul secund al Politehnicii a revenit pe celebrul platoul din Băile Herculane după mai bine de un sfert de veac și își amintește chinul la care era supus de foștii săi antrenori. De asemenea, Nea Toni și-a amintit de vânzoleala de odinioară de pe acest platou, unde acumulau fizic grupări din toate categoriile, de la Craiova Maxima, la echpe sătești din împrejurimi.

„Tradiționalul Coronini… Am ales această stațiune și pentru panta de pe acest platou. Îmi aduc aminte cu nostalgie că ne omorau aici… până la vomit. Am fost aici și cu tatăl meu (n.r. Octavian Foale), și cu Ghiță Chimiuc, și cu Toma Dobândă, și cu Iancsi Bacsi (n.r. Ion Reinhardt)… Erau foarte multe echipe care se pregăteau aici. Îmi amintesc de Argeș, Universitatea Craiova, CSM Reșița, UMT-ul și multe, multe alte echipe de ligi inferioare”, a mai spus Foale.

Cărășean la origine, Antonio Foale nu și-a ascuns bucuria văzând că, încetul cu încetul, străvechea stațiune de pe Cerna începe să se trezească din amorțeala în care intrase imediat după revoluție.

„Am stat de vorbă cu un localnic, care mi-a spus că se dorește readucerea stațiunii Băile Herculane unde a fost înainte de 1990. Adică să fie funcționale toate hotelurile mari. E foarte important, deoarece aerul de aici, de la Herculane, e foarte ionizat, iar apele acestea cu sulf, apele termale și minerale ajută foarte mult”, spune Foale, care consideră că ar mai fi nevoie, totuși, de câteva facilități pentru ca la Băile Herculane să se poată vorbi într-adevăr de o pregătire ca la carte. „Aici se poate veni și iarna, și vara. Cred că terenul care există în stațiune trebuie adus în condiții bune, pentru a se putea lucra. Ar mai fi nevoie de un teren mare, sintetic, la standarde europene, pentru vă, vedeți și voi, iarna nu e ca vara. Cu aceste facilități, Băile Herculane ar putea deveni o stațiune comparabilă cu multe din străinătate”, a mai spus Foale.

Politehnica Timișoara va disputa mâine dimineață primul amical din acest an. De la ora 11:00, alb-violeții vor evolua la Orșova, în compania formației locale, Dierna, care activează în Liga a IV-a Mehedinți.

About Gabriel Toth

Leave a Reply