© Emanuel Titus Iliesi

La un moment dat, despre Olimpia Satu Mare se vorbea ca despre o candidată serioasă pentru accederea în prima ligă. Orașul de pe Someș nu mai văzuse fotbal de prim eșalon de aproape două decenii, sezonul 1998/1999 consemnând singura participare în „A” pentru Oli după revoluție. Situația financiar la echipă s-a agravat însă, jucătorii au rămas neplătiți încă din luna octombrie, nemulțumirile se cumulează, iar rezultatele din teren oglindesc situația clubului.

2017 a început promițător pentru Olimpia, printr-o victorie surprinzătoare, 2-1, în deplasare, la FC Brașov, însă după acel succes totul a luat-o la vale pentru Bogdan Andone și băieții săi. A urmat un punct, tot extern, la Luceafărul Oradea, iar apoi șase înfrângeri în următoarele șase meciuri disputate. Salvează acest record negativ doar succesul la „masa verde” trecut în cont cu două etape în urmă, în fața retrasei Unirea Tărlungeni.

Chiar și în aceste condiții, „Oli” rămâne o nucă greu de spart chiar și pentru formațiile cu pretenții. A simțit-o pe pielea ei UTA, marți, la Șiria. Alb-roșii s-au impus cu 2-0, însă au marcat golul desprinderii abia în prelungiri.

Săptămâna a început cu mari incertitudini la nivelul băncii tehnice. Luni dimineață, antrenorul Bogdan Andone a anunțat că renunță la funcție și nu s-a urcat în autocarul cu care s-a deplasat echipa la Arad. În urma unei discuții cu reprezentanții municipalității, fostul rapidist a fost convins să continue pe banca galben-albaștrilor și a făcut joncțiunea cu elevii săi în dimineața meciului cu UTA.

Bogdan Andone așteaptă o tresărire de orgoliu de la elevii săi în jocul de mâine, de pe teren propriu, cu Politehnica, deși admite că nu va fi deloc o misiune ușoară.

„Sunt convins că mâine, dacă se vor capacita, vor face un meci bun. Îmi doresc să marcăm noi primii, pentru prima dată în acest retur şi să gestionăm jocul cum ne dorim. Ne aşteaptă un meci foarte important, nu va fi deloc uşor, Timişoara are echipă tânără şi arţăgoasă”, a declarat Andone.

„Suntem într-o situaţie dificilă pentru că nu am mai câştigat de atâtea meciuri. Sperăm ca mâine să reuşim să ne strângem puţin, pentru că şi pentru noi este greu, e şi imaginea noastră la mijloc. Vom strânge rândurile şi trebuie să câştigăm neapărat”, e de părere portarul Marius Şuta.

„Ne aşteaptă un meci foarte greu, Timişoara e o echipă care pune multe probleme. Aşteptăm să câştigăm să ne ridice moralul şi sunt sigur că dacă vom obţine victoria vom avea doar rezultate bune în următoarele etape”, a spus şi fundaşul Florin Mureşan.

Presiunea rezultatelor negative din ultima lună și jumătate, precum și restanțele financiare care ating aproape o jumătate de an sunt argumentele principale pentru un meci greu mâine, pentru amfitrioni. Olimpia are însă și mari probleme de lot înaintea întâlnirii cu timișorenii: Duruș, Kanalos și Rus sunt suspendați pentru cumul de cartonașe galbene, portarul Anca-Trip și experimentatul Mihai Onicaș au fost excluși din lot prin decizia conducerii, care dorește rezilierea contractelor cu cei doi, iar căpitanul Cosmin Iuhas, grav accidentat în urmă cu câteva etape, va lipsi tot sezonul. În ultimele săptămâni, „Oli” s-a mai despărțit de Tudoran și timișoreanul Daminuță, decizii care au fost asumate inclusiv de antrenorul Bogdan Andone.

Absențe sunt și în tabăra timișoreană: Ghinescu s-a accidentat la antrenamentul de dinaintea jocului cu Juventus și nu a făcut deplasarea la Satu Mare. Lipsesc, de asemenea, Dănuț Bilia (suspendat pentru cumul de cartonașe galbene) și Răzvan Gorovei (suspendat șase etape pentru eliminarea din meciul cu Afumați).

Partida Olimpia Satu Mare – Politehnica Timișoara va începe la ora 11:00 și va fi arbitrată la centru de de Mircea Ardelean (Arad). La cele două margini se vor afla Petrică Cîmpeanu (Cluj-Napoca) și Marius Bălan (Dej), iar rezervă va fi Răzvan Negrici (Baia Mare). Observatori: Vasile Marc (Cluj-Napoca), Adrian Lucacu (Arad).

Leave a Reply