Poli revine în „Dealul Florilor” după 11 ani

Alb-violeții vor da piept mâine cu FC Maramureș Universitar, pe stadionul „Viorel Mateianu” din Baia Mare, în prima intermediară a sezonului. Statistica nu e de partea poliștilor, ultimele vizite pe respectiva arenă soldându-se cu eșecuri pe linie.

Actuala grupare băimăreană, pregătită de fostul decar al Politehnicii, Romică Buia, nu are nicio legătură cu vechea echipă a orașului, dizolvată în 2010. Cu toate acestea, revenirea pe terenul din „Dealul Florilor” nu le stârnește alb-violeților amintiri prea plăcute. După Revoluție, cele două grupări s-au duelat de cinci ori în Maramureș, de fiecare dată în liga secundă, meciuri din care Poli n-a obținut niciun punct. Mai mult decât atât, n-a reușit nici să marcheze în poarta echipei din Baia Mare.

La 22 noiembrie 1997, Politehnica, retrogradată din prima ligă, suferea un eșec usturător la Baia Mare, scor 0-5. Deși în sezonul următor maramureșenii aveau să ia drumul celui de-al treilea eșalon, lucrurile nu s-au schimbat în bine pentru alb-violeți, decât din perspectiva scorului: 0-1, în prima etapă a returului ediției 1998/1999, gol marcat de ex-polistul Săvoiu. În 2000, băimărenii, cu Costel Orac la timonă, au revenit mai puternici și s-au implicat direct în lupta pentru promovare, acolo unde, în respectivul sezon, își propusese să intre și Poli. Timișorenii, conduși de Lorenzo Rubinacci, au pierdut însă din nou în „Dealul Florilor”, scor 0-1, la 18 noiembrie 2000. În fine, ultima vizită a bănățenilor la Baia Mare s-a soldat cu un nou eșec de proporții. Alb-violeții, aflați într-o degringoladă totală după plecările masive de jucători și lăsată cu ochii în soare de italianul Zambon, pierdeau cu 0-6 la Baia Mare, după o a doua repriză neagră, în condițiile în care la pauză gazdele aveau doar un gol avans.

Totuși, din 2001 încoace, s-a mai consemnat o singură vizită a poliștilor la Baia Mare, în eșalonul secund. La 23 aprilie 2007, Poli II pierdea cu 1-2 pe arena maramureșană, în fața unei echipe ce avea să revină în Liga a III-a la finele acelui sezon. Golul „satelitului” Politehnicii a fost reușit în minutul 18, de Mircea Axente, cel care și-ar putea repeta isprava și în meciul de mâine.

Patru dueluri în elită

Poli Timișoara și FC Baia Mare s-au intersectat în patru sezoane pe prima scenă a fotbalului românesc. La acest nivel, timișorenii au fost ceva mai productivi în vizitele lor pe terenul maramureșenilor. La 26 noiembrie 1978, alb-violeții au câștigat cu 2-0 la Baia Mare, iar trei ani mai târziu reușeau un 1-1 în „Dealul Florilor”. Celelalte două întâlniri s-au încheiat cu victoria gazdelor: 3-2 la 2 septembrie 1979 și 3-0 la 23 mai 1985.

Foto: Galeria polistă, în noiembrie 1997, la 0-5 cu FC Maramureș

About Gabriel Toth

Comments

Leave a Reply