OVERTIME: Jovanovic, jucătorul cel mai utilizat din Liga Națională! O analiză a postului de fundaș

bct jovanovicÎntr-un clasament al numărului total de minute jucate în primele patru etape ale Ligii Naționale de baschet masculin, Zlatko Jovanovic de la BC Timișoara este lider, urmat de un alt conducător de joc, Daniel Brown de la CSU Ploiești.

Unii consideră că fundașul trebuie doar să organizeze atacul și să aducă mingea în jumătatea adversă, în timp ce pentru alții fundașul are un rol important în marcarea punctelor. Poate să arunce bine de la distanță, să încerce să spargă pe centru ca să-și pună în valoare coechipierii prin pase decisive sau să marcheze de lângă panou. Unele echipe preferă să aibă în componență un conducător de joc foarte valoros care nu are un concurent pe măsură în echipă. La alte formații, există doi jucători de valori apropiate, cu stiluri asemănătoare sau chiar complementare, care își împart minutele sau evoluează chiar împreună.

În acest sfârșit de săptămână s-au disputat două partide între formații care au cel puțin doi jucători pe care i-au rotit pe postul de fundaș cu echipe la care evoluează un singur conducător de joc aproape tot meciul. BC Timișoara, cu coșgheterul Zlatko Jovanovic lider de minute jucate (37:47) și la meciul cu BC Mureș, s-a impus în fața „tigrilor”, care au doi jucători ce în sezonul trecut au evoluat pe postul de fundaș. Sinadinovic și Ceskovic au intrat atât împreună, cât și separat la acea partidă. La derby-ul etapei, Steaua lui Niksa Bavcevic a făcut multe schimbări de-a lungul celor 40 de minute, inclusiv la fundași, iar nici unul dintre baschetbaliștii folosiți n-a jucat mai mult de 30 de minute pentru formația bucureșteană. În schimb, ploieștenii l-au utilizat pe Daniel Brown pe toată durata partidei pe care au cedeat-o la două puncte.

Cât au jucat fundașii în primele 4 etape de campionat

În puținele etape scurse până acum, trei fundași intră în top 5 al jucătorilor cu cele mai multe minute jucate în total. După Jovanovic, cu un total de 154:3 minute (38:30/meci) și Daniel Brown (total 145:55, medie 36:28), conducătorul de joc al Mediașului, Niksa Nikolic, a evoluat în 142 de minute și 28 de secunde (35:37/meci). Minutele totale jucate nu sunt chiar atât de relevante, având în vedere că nu toate formațiile au un număr egal de partide, pentru că în fiecare etapă una din ele stă.

Relevant este, în schimb, felul cum sunt distribuite minutele în cadrul fiecărei echipe, lucru care depinde de o serie întreagă de factori. Printre aceștia amintim forța echipei, mai ales disponibilitatea financiară de a avea doi jucători de valoare pe același post, care să își împartă minutele, ideile antrenorului (dacă acesta preferă să utilizeze jucătorii cât mai mult sau face schimbări dese) sau de personalitatea sportivilor (unora le place să evolueze 40 de minute și nu reacționează foarte bine dacă sunt schimbați). Nu trebuie uitat că media de minute jucate este afectată și de posibilele accidentări, dar și de situația fiecărui meci în parte.

Alte formații la care conducătorul de joc petrece cele mai multe minute pe teren sunt BCM U Pitești cu Marko Sutalo (care joacă 31:22 minute/meci și este și cel mai bun marcator cu 16,8 puncte) și  Energia Târgu Jiu cu Jordan Watson (34:12). Alte echipe preferă, în schimb, să folosească doi sau mai mulți jucători care să coordoneze atacurile. BC Mureș îi are în componență pe Sinadinovic și Ceskovic, care au evoluat în sezonul trecut ca și fundaș la Pitești, respectiv Sibiu. La meciul de la Timișoara, când au fost ambii pe teren, Sinadinovic a jucat pe postul 1, iar Ceskovic pe 2, dar au mai făcut și shimb, în funcție de situație. Când unul dintre ei se odihnește, celălalt preia sarcinile poziției 1. Cei doi sunt liderii minutelor jucate la această formație.

La Mediaș, echipă care nu mai este la nivelul din sezoanele precedente, pivotul Pustahvar joacă cel mai mult, urmat de fundașul Nikolic, cu o medie mai mică cu un minut. La campioana en-titre, Flowers are cea mai mare medie de minute jucate, dar are cu un meci mai puțin, astfel că fundașul său are un total mai mare. Craiova are mai mulți jucători cu peste 30 de minute/meci, astfel că fundașul Otovic este doar al treilea la acest capitol. La CSU Atlassib Sibiu și Universitatea Cluj, conducătorul de joc titular are a 4-a, respectiv a 5-a medie.

Jucători polivalenți

Alte formații au antrenori care sunt adepții rotațiilor, cum sunt Cristian Achim (CSM Oradea) sau Niksa Bavcevic (Steaua). În cazul orădenilor, Daniel Dillon are cea mai mare medie de minute jucate (30:33), fiind urmat de fundașul Hatten (29:52). Steaua este singura echipă neînvinsă în actuala ediție de campionat dar ocupă doar locul 4, pentru că are un meci mai puțin disputat. Niciun jucător de la bucureșteni nu are o medie mai mare de 30 de minute. Lider este Titus Nicoară cu 28:31. Bavcevic are mai mulți jucători care pot să evolueze pe postul analizat astăzi, pe care îi înlocuiește în funcție de cum decurge meciul sau îi introduce împreună. Ikonic și Barac au peste 27 de minute/meci, iar Adrian Tudor și Mihai Paul au o medie de 19:25, respectiv 14:41. O altă formație cu mulți jucători polivalenți este U BT Cluj. Dorin Pintea are la dispoziție jucători ca Darius Hargrove, Andrei Mandache (singurii din echipă cu medie de peste 30 de minute jucate pe meci), Millage (28), Cuic (19) sau Medvedj (14) care pot să facă schimb pe pozițiile 1, 2 și 3.

Cazul Timbei este unul aparte. Formația timișoreană experimentează încă la poziția de fundaș. După ce în primele două etape au folosit trei străini și un român pe această poziție, galben-negrii au renunțat la serviciile lui Sljivancanin, care putea să evolueze pe posturile 1, 2, 3, iar Petrovic este foarte aproape de o despărțire. Vedran Nakic, singurul stranier rămas din sezonul trecut, a evoluat în medie 17:21 de minute în cele două partide pe care le-a disputat. Bogdan Costa este românul folosit cu o medie de 14 minute pe această poziție. Larry Hall a venit să asigure acest post și a evoluat aproape 23 de minute la partida de debut, după care Bogdan Murărescu spunea că își mai dorește un fundaș. Astfel, „urșii” sunt încă în căutarea celui care să ordoneze atacurile formației. În sezonul anterior, BC Timba l-a avut pe Kevin Bridgewaters, un fundaș care a plecat după zece partide din cauza problemelor financiare ale echipei. În aparițiile sale, americanul a arătat că este un conducător de joc care poate să aducă multe puncte în contul echipei sale și a avut o medie de 16,2  puncte pe meci și 3,7 pase decisive.

Unele echipe au în lot un singur fundaș de valoare pentru că atât le permite bugetul. Altele pot să opteze pentru această variantă pentru a-i da încredere totală titularului acestui post. Riscul acestei opțiuni este că dacă acest jucător se accidentează, jocul echipei poate suferi, mai ales în cazul în care conducătorul de joc este printre principalii marcatori. A fost cazul echipelor pentru care evolua Goran Martinic, care era un marcator foarte bun, dar în ultimul sezon la Mureș a avut probleme cu spatele care l-au ținut departe de teren pentru o perioadă, iar înlocuitorii săi nu au adus același aport. Este și cazul lui BC Timișoara. Când Zlatko Jovanovic, care este și în acest sezon cel mai bun marcator, nu funcționează la capacitate maximă, jocul „leilor” are de suferit. Totuși, back-up-ul poziției 1 nu a fost de nivelul lui Jovanovic în ultimele sezoane. Existau în lot jucători de postul doi care puteau evolua fundaș în caz de nevoie, cum au fost Branko Cuic sau Vladimir Panic, dar un alt fundaș de mare valoare au avut „leii” doar pe finalul sezonului 2012-2013. Deși a jucat doar 9 partide pentru timișoreni, Devan Downey a impresionat prin jocul său spectaculos. S-a încercat soluția de a juca atât cu Jovanovic, cât și cu Downey, dar la unele partide s-a văzut că actualul căpitan al bănățenilor nu s-a simțit în largul său pe alt post. La finalul acelei stagiuni a plecat Downey pentru că ar fi avut pretenții financiare prea mari pentru echipa de pe Bega.

În acest debut de sezon al Ligii Naționale, Jovanovic, Sutalo și Brown sunt fundașii care joacă peste 30 de minute pe meci și conduc în clasamentul punctelor marcate pentru echipele lor. Sezonul este încă lung și acest lucru se poate schimba.

Indiferent dacă sunt marcatori prin definiție, sau antrenorii lor le cer doar să aducă mingea în atac și să-și pună în valoare coechipierii, fundașii joacă un rol foarte important într-o echipă de baschet. De inspirația conducătorilor de joc depinde bunul mers al atacurilor și cât de bine sunt puse în valoare atuu-rile diferselor formații, ei sunt mintea din teren, cei care trebuie să pună în practică indicațiile tehnicienilor.

Leave a Reply