OVERTIME: Cum a scăpat BC Timișoara printre degete două puncte importante

bc-timisoara-csm-oradea (1) (Medium)

BC Timișoara a pierdut dramatic meciul de la Oradea, cu liderul CSM. Alb-violeții au condus pe tot parcursul partidei, având chiar și 15 puncte avans, dar au cedat conducerea când mai erau 8 secunde de joc și nu au profitat de ultima fază pentru a câștiga, sau măcar să forțeze prelungirile. A fost 59-58 pentru CSM, într-o partidă în care numărul de puncte marcate ar fi fost mic și pentru campionatul feminin.

Lăsând la o parte acuzațiile, mai mult sau mai puțin concrete, la adresa arbitrilor, trebuie să remarc anumite aspecte ale jocului. La o primă impresie, mi s-a părut că orădenii au probleme mari la recuperare, lucru confirmat și de statistică: 22 la 37. Încă de la pauză, diferența la recuperare era foarte mare: 13 recuperări în dreptul orădenilor, față de 24 ale BCT-ului. La reluarea partidei, problemele gazdelor au continuat, reușind să prindă doar mingi la panou, în 10 minute. A venit însă sfertul decisiv, în care Cristian Achim a reușit să-și trezească elevii, care și-au trecut în cont nu mai puțin de 9 recuperări, față de 5. Raportul recuperărilor ofensive a fost de 11-5 în favoarea bănățenilor, dar aceștia nu și-au valorificat superioritatea evidentă la acest capitol.

Un alt aspect a fost cel al șuturilor. Arbitrii nu pot să-ți scoată mingea din coș, iar „leii din Banat” au expediat 61 de aruncări, dintre care doar 22 și-au atins ținta (13 din 32 de 2 și 9 din 29 de 3). De cealaltă parte, bihorenii au avut doar 49 de șuturi din acțiune, dintre care au marcat 21 (18/36, respectiv 3/13). La capitolul aruncări libere, e drept că gazdele au beneficiat de 22, față de doar 7 ale violeților dar, mai ales în partea a doua a jocului, orădenii au apelat mult mai des la pătrunderi.  La time-out,antrenorul CSM-ului cerea cu disperare „penetrations”, lucru pe care elevii săi l-au făcut. Coșul decisiv a venit după o pătrundere excelentă a lui Franklin, care l-a servit perfect pe Subotic. Când pătrunzi, probabilitatea de a primi fault este mai mare decât la acțiunile încheiate cu șut, o explicație pentru raportul faulturilor: 15 la 25. Jocul mai static și lipsit de variație în ofensiva  elevilor lui Petricevic s-a văzut și pe statistică, aceștia fiind sancționați de patru ori cu abatere de 24 de secunde, față de una a gazdelor. Chiar tehnicianul bosniac le-a reproșat elevilor săi, la un time-out, că încearcă prea des să joace pick și că trebuie să găsească și alte soluții.

CSM Oradea a reușit să se impună deși a jucat destul de slab pentru standardele unei echipe care se află pe un loc fruntaș. Totuși, apărarea agresivă din partea a doua a dat roade și i-a „ajutat” pe oaspeți să cedeze un meci în care au condus atât de mult. Un alt detaliu care a făcut diferența a fost soluția aleasă la finalizare. Subotic a înscris coșul decisiv apelând la un slam-dunk, în timp ce timișorenii au încercat o aruncare. Probabil o pătrundere ar fi fost mult mai indicată la ultima fază a meciului, când Gacesa a ratat victoria. În cele 7 secunde, Jovanovic & comp. ar fi avut timp să încerce să pătrundă spre coș. La acțiunile în viteză, sunt mai multe șanse ca arbitrii să fluiere fault, iar cu două libere ar fi avut șansa să se impună la limită sau măcar să forțeze intrarea în prelungiri.

Tot la capitolul statistică, aș menționa faptul că ambele echipe au rulat câte 9 jucători. Dintre aceștia, un orădean și doi timișoreni nu au reușit să-și treacă numele pe lista marcatorilor. Anthony Lee, altădată printre oamenii decisivi ai BCT-ului, a evoluat numai 7 minute, timp în care a aruncat o singură dată, a făcut 4 recuperări și a adunat 5 faulturi. Nikola Vasojevic a terminat cu -6 la eficiență, cu un singur punct și 9 aruncări ratate în 24 de minute. Un alt jucător cu 0 la puncte marcate a fost Dragoș Andrei, în 13 minute. Finalizarea decisivă a fost lăsată pe mâna lui Gacesa, care a încheiat partida cu 2 din 7 aruncări înscrise. De cealaltă parte, Daniel Popescu este cel care nu și-a trecut numele pe lista marcatorilor. La capitolul mingi pierdute, timișorenii au avut 16 față de cele 11 ale gazdelor, iar într-un meci în care diferența a fost făcută de un punct, fiecare detaliu contează.

În concluzie, BC Timișoara a pierdut din mână un meci în care a avut momente foarte bune de joc, dar nu a reușit să profite de jocul sub așteptări al orădenilor. CSM Oradea, care nu este la prima partidă începută prost și câștigată dramatic pe final, s-a folosit mult mai bine de soluțiile avute la dispoziție și a întors meciul cu o apărare agresivă care i-a obligat pe vizitatori să greșească. Timișorenii au început prea devreme să ducă atacurile aproape de limita celor 24 de secunde și lipsa de varietate din atac i-a costat 2 puncte vitale în lupta pentru play-off.

Leave a Reply