UMT a fost singura echipă timișoreană care a evoluat într-un meci oficial la Sfântu Gheorghe

Politehnica Timișoara va evolua vineri, de la ora 16:00, pe terenul revelației Sepsi Sfântu Gheorghe, în deschiderea etapei cu numărul 30 din Liga a II-a. Ambele grupări sunt nou-promovate în acest eșalon, însă formația pregătită de Valentin Suciu a avut o ascensiune rapidă, fiind excelent poziționată în acest moment pentru o istorică promovare în eșalonul de elită.

La Sfântu Gheorghe (și, de altfel, în întreg Ținutul Secuiesc), fotbalul nu a fost niciodată sportul numărul 1. Tradiția zonei e legată în primul rând de hocheiul pe gheață, deși în ultimii ani au început să prindă rădăcini puternice și alte discipline sportive. Sfântu Gheorghe e reprezentată în prima ligă de futsal, iar la baschet feminin e deținătoarea titlului național.

Fotbalul a avut o ascensiune rapidă în ultimii ani în municipiul de pe Olt, iar după revenirea din vara anului trecut în „B”, după o absență de 12 ani, Sfântu Gheorghe se află acum la un pas de prima promovare din istorie în Liga I. Sepsi OSK ocupă, înaintea etapei din weekend, locul al doilea în clasament (promovabil direct), cu 51 de puncte.

Meciul de vineri, dintre Sepsi OSK și Politehnica va fi primul meci de campionat desfășurat la Sfântu Gheorghe între reprezentantele celor două orașe. Așa cum specificam înaintea meciului din tur, din cauza poziționării geografice, echipele din cele două orașe nu s-au întâlnit niciodată în ligile a doua sau a treia, înaintea sezonului în curs consemnându-se doar două întâlniri în Cupa României. Prima dintre ele s-a desfășurat în urmă cu aproape opt decenii, la 21 martie 1939, atunci când CAMT a trecut la mare luptă de divizionara C Oltul Sfântu Gheorghe, pe arena „Banatul”.

Ne vom concentra însă pe a doua întâlnire din Cupa României, cea dintre FC 97 Sfântu Gheorghe și UMT, din 10 octombrie 2001, din cadrul șaisprezecimilor de finală ale Cupei României. În acel moment, „zebrele” se adaptau cu greu rigorilor Diviziei A, ocupând ultima poziție în clasament, dar chiar și așa, elevii lui Ghorghe Staicu erau favoriți cerți în fața covăsnenilor, participanți în Divizia C.

Mai mult, în avancronica partidei, Gazeta Sporturilor vorbea despre problemele financiare ale formației de pe Olt, care au dus la despărțirea de antrenorul principal Nicolae Adami, cu două săptămâni înaintea duelului cu UMT. „FC 97 ar fi trebuit să fie susținută financiar de cinci firme care s-au asociat în acest sens, dar la echipă sunt mari probleme cu banii. Deși salariile fotbaliștilor sunt mici – 1,2 milioane pe lună – ele nu au mai fost plătite de mult timp. În aceste condiții, UMT pare să aibă de îndeplinit o simplă formalitate, dar surprizele pot apărea, mai ales în fotbal și mai ales în Cupă, din partea oricărui adversar”, se arăta în numărul din 10 octombrie 2001 al cotidianului bucureștean. Iar premoniția semnatarului acestor rânduri, Ovidiu Drăgan, din finalul articolului, s-a adeverit.

UMT a folosit cea mai bună echipă de care dispunea pe terenul divizionarei C, însă a avut câștig de cauză abia la loviturile de departajare. Timișorenii au deschis scorul în minutul 11, prin Claudiu Balaci, din centrarea lui Cosmin Bar. Cronica partidei sugerează însă o poziție evidentă de ofsaid a atacantului umetist, nesemnalizată de tușierul Ștefan Martin. După marcarea golului, Florin Călin & co au făcut pasul înapoi și s-au lăsat dominați de covăsneni. Au ratat ocazii importante, pe rând, Bokor, Gall și Orban. Iar când mai erau câteva secunde din timpul regulamentar, inevitabilul s-a produs: acțiune personală a lui R. Fodor, mingea a fost preluată de Bende, care l-a găsit în careu pe Bokor, iar acesta nu a mai iertat: 1-1, în minutul 90.

La „loteria” penaltiurilor, UMT s-a dovedit mai precisă, transformând toate cele cinci lovituri de departajare, prin C. Bar, Bătrânu, Mariș, Giuchici și Goșa. Pentru gazde au înscris Bokor, Gall, R. Fodor și Medeșan, iar ratarea lui L. Fodor a decis soarta calificării. Iată și cele două echipe care s-au înfruntat la Sfântu Gheorghe, în urmă cu 15 ani și jumătate:

FC’97 Sfântu Gheorghe: Medeșan – Bende, L. Fodor,. Gall, R. Fodor, Papp (46, Gavai) – Rusandu, Ambruș (54, Orban), Popa – Bokor, Hadnagy (60, Suciu). Antrenor: Petre Rusandu

UMT: Buturugă – Briciu, M. Kovacs, Bătrânu, C. Bar – Goșa, Nincsovics (66, Vlaicu), Fl. Călin, Maxim (46, Săvoiu) – Giuchici, Cl. Balaci (62, Mariș). Antrenor: Gheorghe Staicu

Unicul supraviețuitor al acelei singure dispute oficiale dintre Sfântu Gheorghe și Timișoara pe tărâm covăsnean e Atilla Hadnagy, actualul golgheter al lui Sepsi OSK. La jocul aminitit, atacantul era la început de carieră, avea 20 de ani și i-a lăsat locul în teren, în minutul 60, actualului său antrenor, Valentin Suciu.

Partida Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – Politehnica Timișoara, din etapa a 30-a a ligii secunde, va avea loc vineri, de la ora 16:00. Meciul va fi televizat de Digi Sport și Dolce Sport.

Leave a Reply