Nostalgii de „B” la derby-ul Ligii a IV-a


Sfârșitul de săptămână programează un interesant duel în runda cu numărul 23 a Ligii a IV-a. Pe stadionul din Sânnicolau Mare, se vor îmtâlni Unirea și CFR Timișoara, două formații ce nu cu foarte mulți ani în urmă se duelau în liga secundă. Astăzi, o întâlnire între albaștrii de pe Aranca și „leoparzii” de la Gara Mare a ajuns doar un banal derby de clasament, în eșalonul de frunte al județului Timiș.
De câțiva ani buni, fotbalul din județul Timiș dă senzația că se află pe un tobogan abrupt, iar alunecarea nu pare să se fi încheiat. Orașul de pe Bega are o reprezentantă în Liga a II-a, ce-i drept, cu șanse de accedere în elită, dar lipsită de suporteri. În Liga a III-a, se zbat trei formații timișene, niciuna cu șanse reale de a accede mai sus la finele acestui sezon. Dacă aruncăm o privire către Liga a IV-a, dăm de două dintre cele mai cunoscute nume ale județului, CFR Timișoara și Unirea Sânnicolau Mare, ambele însă având asigurată parcurgerea cel puțin a încă unui sezon sub oblăduirea AJF-ului.
Etapa din weekend a Ligii a IV-a programează tocmai duelul celor mai grele nume ale seriei, Unirea Sânnicolau Mare și CFR Timișoara. Un derby timișean ce în sezonul 2005/2006 se consuma tocmai în Liga a II-a.
În acea ediție, ambele formații și-au împărțit punctele. În tur, Unirea a surclasat nou-promovata în eșalonul secund, CFR, cu un sec 3-0. Pentru gruparea pregătită la acea vreme de Ciprian Urican și Octavian Benga punctau atunci Grigore (min. 32), Rupa (min. 58) și Tulcan (min. 83). Să aruncăm însă o privire peste echipele de start ale celor două cluburi de la acel joc, disputat pe 3 septembrie 2005, în orașul de pe Aranca:
Unirea Sânnicolau Mare (antrenor Ciprian Urican): Maria – Stoianov, Siminiceanu, Hromei, Șerb – Bota, Almășan, Olariu, Rupa – Tulcan, Grigore.
CFR Timișoara (antrenor Stelian Gherman): Robotin – Rotaru, Aldana, Miculescu, Latovlevici – B. Străuț, Mihăilă, Nicolin, Turcu – Dochița, Gheju.
În retur, „leoparzii” și-au luat revanșa, pe stadionul de la Gara Mare. La 1 aprilie 2006, a fost CFR – Unirea 2-1, marcatori Ciprian Stăuț (min. 32) și Sorin Gheju (min. 60) pentru gazde, respectiv Cristian Utfineanț (min. 77) pentru oaspeți. Să mai spunem că la finele acelui sezon, gruparea din Sânnicolau Mare a retrogradat în Divizia C, de pe penultimul loc, iar CFR Timișoara a încheiat pe 7 primul ei sezon de „B” din acest mileniu.
În tur, la Timișoara, CFR-ul și Unirea au repetat scorul de la ultima confruntare de ligă secundă. Pe 8 septembrie, feroviarii au învins cu 2-1, după ce oaspeții au deschis scorul în minutul 5, prin Radu, iar gazdele au punctat prin Iorgovan (min. 51) și Ițu (min. 70). Iată cum arătau cele două formații la meciul din toamnă:
CFR Timișoara (antrenor Alin Ionescu): Toma – Soare, S. Oberșterescu, D. Oberșterescu, Zele – Năstase, Parfenie, Crișan, Lupancu – Ungur, Iorgovan. Au mai intrat Stiopu, Ițu, Baidoc și Neamțu.
Unirea Sânnicolau Mare (antrenor Nicolae Căprărescu): Mitric – Simon, Rejep, Tache, Crișan, Telecican, Sârbu, Stoianov, Dragodan, Radu, Negru. Au mai intrat Sumalan, Ghinescu, Galea și Mihoc.
După cum se poate observa, singurul supraviețuitor al duelurilor din liga secundă e veteranul Toma Stoianov, de la Unirea Sânnicolau Mare. Fundașul ce în luna decembrie a împlinit 41 de ani joacă din 1996, fără întrerupere, la gruparea de pe Aranca, și are toate șansele să evolueze și în duelul de sâmbătă.
Celelale două reprezentante ale Timișoarei din Liga a IV-a vor evolua pe teren propriu tot sâmbătă, de la ora 11. Auto va primi, în Freidorf, vizita celor de la Real Dragșina, în vreme ce Avântul Bobda (Luceafărul) o va primi, în Fratelia, pe FC Chișoda.

About Gabriel Toth

Leave a Reply