Mâine se stabilesc participantele la baraj din Liga I! Timba are nevoie de victorie pentru calificare

© Emanuel Titus Iliesi

© Emanuel Titus Iliesi

Mâine se desfășoară ultima etapă a fazei semifinale din Liga I de baschet masculin, cu meciuri extrem de interesante în Grupa I, cea a formațiilor cu drept de promovare. Dacă echipele CSM Ploiești și Politehnica Iași și-au asigurat deja prezența la turneul final, pentru următoarele două locuri se luptă Știința București, BCM Olimpic Baia Mare și Timba Timișoara. Chiar dacă momentan e în afara locurilor de baraj, gruparea de pe Bega pare cea mai favorizată, înaintea etapei a X-a, în care va întâlni cel mai facil adversar din această grupă.

Mâine, de la ora 17, la sala „Constantin Jude”, Timba va primi vizita formației Cuza Sport Brăila, ultima clasată a Grupei I și singura formație care a înregistrat înfrângeri pe linie în cele 9 meciuri disputate în faza semifinală. Calculele sunt simple pentru „urși” în privința calificării la turneul final, o victorie aducându-le biletele pentru etapa decisivă a Ligii I, indiferent de rezultatele din celelalte jocuri. Trupa lui Bogdan Murărescu ocupă momentan locul 5, primul de sub linie, cu 13 puncte, depășită fiind de Știința București și BCM Olimpic Baia Mare, cu câte 14 puncte. De altfel, cele două contracandidate ale timișorenilor se vor întâlni mâine, în Maramureș. În plus, Timba are de partea ei și meciurile directe cu ambele formații, în fața cărora a pierdut în deplasare, dar a câștigat acasă la diferențe considerabil mai mari.

Calculele hârtiei spun, așadar, că pentru Timba accederea la turneul final va fi o simplă formalitate, în condițiile în care echipa din Brăila nu a înregistrat decât înfrângeri în această grupă. Totuși, presiunea rezultatului există, iar acesta ar putea fi singurul element perturbator pentru Kovacevic & co. De altfel, galben-negrii au ratat „la mustață” asigurarea prezenței la baraj sâmbăta trecută, când au cedat dramatic acasă, 71-72 în fața liderului CSM Ploiești, după ce au avut un avans de 16 puncte în sfertul al treilea.

Toate meciurile din ultima etapă a fazei semifinale din Liga I se dispută mâine, de la ora 17:
Timba Timișoara – Cuza Sport Brăila
BCM Olimpic Baia Mare – Știința București
CSM Ploiești – Politehnica Iași

De precizat că barajul de promovare va fi organizat de unul dintre cele patru cluburi calificate, iar din informațiile noastre, Timba va licita pentru atragerea turneului la Timișoara.

Un timișorean pe banca echipei din Baia Mare

1621836_638860672817219_465698869_nBCM Olimpic Baia Mare a realizat o mutare notabilă pentru nivelul ligii secunde, luată în perspectiva participării la barajul de promovare. Pe banca echipei din Maramureș a fost numit timișoreanul Dan Ionescu, cel ce în ultimii opt ani s-a dedicat exclusiv baschetului feminin, activând la clubul BCM Danzio până în vara lui 2014. De altfel, ultima experiență în baschetul masculin pentru Dan Ionescu a fost chiar la Baia Mare, la clubul Vulturii, pe care l-a antrenat în sezonul 2007/2008, tot în liga secundă.

În cazul în care Baia Mare și Timba se vor întâlni la barajul de promovare, vom asista la un duel interesant al băncilor tehnice. În 1999, Dan Ionescu, pe atunci antrenor la prim-divizionara masculină ELBA, l-a promovat în prima echipă pe actualul tehnician al „urșilor”, Bogdan Murărescu, la acea vreme în vârstă de 16 ani. Nu în ultimul rând, Dan Ionescu a fost primul antrenor din istoria clubului Timba, pregătind echipa în primul sezon de activitate, 2006/2007.

Dan Ionescu s-a născut la 10 februarie 1968 la Timișoara, junioratul în baschet efecutându-l la CSS-ul local. Ca senior, a activat la Steaua București (1986-1987) și ELBA Timișoara (1987-1999). Ca antrenor a pregătit ELBA Timișoara (1999-2001), RIPS Timișoara (2003-2004), Lotul Național de juniori al României (2004-2005), Gaz Metan Mediaș (2005-2006), Timba Timișoara (2006-2007), Vulturii Baia Mare (2007-2008) și echipa feminină BCM Danzio Timișoara (2008-2011; 2012-2014).

About Gabriel Toth

Leave a Reply