Lucian Ghiulai a fost prezentat astăzi în funcția de antrenor al noii echipe de handbal feminin SCM Timișoara

Un anunț care a împărțit deopotrivă iubitorii sportului și mass-media locale a fost cel lansat la finalul anului trecut de conducerea Sport Club Municipal Timișoara, aceea de înființare a unei secții de handbal feminin. O echipă susținută exclusiv din fondurile municipalității (cel puțin pentru început), care urmează să fie înscrisă în ediția 2017/2018 a eșalonului secund, cu obiectivul de promovare în Liga Națională încă din primul sezon.

Se poate filosofa îndelung pe seama utilității banului public, pe rostul lărgirii clubului Primăriei, probabil după modelul CSM-ului bucureștean, unde cetățeanul va deveni „finanțator” volens nolens. Nu sunt nici pe departe susținătorul unei astfel de variante de finanțare în sport, însă realitatea e că soluțiile și, mai cu seamă, inițiativele sunt reduse în mediul privat. Despre o lege a sponsorizării în adevăratul sens al cuvântului, corelată cu toate celelalte legi tangențiale care ar putea aduce bani privați în sport, se discută parcă dintotdeauna, iar investitori cum Timișoara a avut (și mai are) în volei, rugby, baschet și chiar fotbal nu sunt atât de ușor de găsit.

Merită adusă în discuție însă și nevoia orașului pentru o anume disciplină, menținută la un nivel performant. Iar așa cum site-ul nostru a relatat în mai multe rânduri pe parcursul ultimilor cinci ani, handbalul feminin e, la scară istorică, sportul de echipă numărul 1 al Timișoarei. Fetele de la Știința Timișoara (ulterior Universitatea) au cucerit nu mai puțin de 11 titluri naționale, în perioada 1964-1978, la care mai putem adăuga o Cupă a României în 1978, o finală a Cupei Campionilor în 1973 și titlul la handbal în 11 cucerit de Știința în 1953.

Pentru a deveni un oraș sănătos în plan sportiv, Timișoara are menirea de a asigura cel puțin continuitatea disciplinelor care au consacrat-o de-a lungul anilor. Firește, alături de asigurarea unei infrastructuri adecvate obiectivelor trasate acestor sporturi. Iar handbalul feminin se cuvenea să fie privit ca principala prioritate, încă de la începutul anilor 2000, nu abia de astăzi.

***

Politehnica Timișoara, la ultima promovare în elită, în primăvara anului 2000. Primul din dreapta jos, Lucian Ghiulai

Un prim pas în construirea echipei de handbal feminin a SCM a fost făcut astăzi, odată cu prezentarea lui Lucian Ghiulai în funcția de antrenor principal. Reșițean de origine, a apărat ani buni poarta Politehnicii Timișoara, în anii 90 și începutul deceniului trecut, iar după retragerea din activitatea competițională s-a dedicat antrenoratului. A fost secund la Poli Izometal (2004-2005), Universitatea Timișoara (2009-2010), Știința Baia Mare (2010-2011), Știința București (2011-2013), CSM București (2013-2014) – la ultimele două ca antrenor principal. Ultima sa experiență ca antrenor s-a derulat tot în eșalonul secund feminin, la CS Mioveni.

„Mă bucur că am revenit la Timișoara. Mi-am propus formarea unei echipe competitive pentru promovarea în prima ligă. Targetul următor e formarea grupelor de copii si juniori, un centru care să fie cel mai puternic din țară. Am participat la formarea CSM București și a văzut toată lumea unde a ajuns în câțiva ani. Consider că Timișoara are potențial să atragă copii spre handbal. La Divizia A, ne dorim să aducem jucătoare de valoare, dar și jucătoare tinere”, a declarat astăzi Lucian Ghiulai, care are „mandatul” din partea conducerii de a concentra cât mai multe valori locale care, din lipsa unui proiect de performanță în ultimul deceniu, s-au consacrat pe alte meleaguri.

Vă reamintim, Timișoara mai dispune de o echipă în Divizia A de handbal feminin, CSU Universitatea de Vest, departe de a emite pretenții la promovare. Ultima aventură a orașului de pe Bega în elita handbalului feminin s-a consemnat în sezonul 2006/2007, când Universitatea retrograda după un singur an petrecut în Liga Națională. Din 2000 încoace, Timișoara a participat la doar două ediții ale primei divizii, anterior celei amintite consemnându-se tot o prezență episodică a Universității, în 2004/2005.

Leave a Reply