Nume mari din peisajul sportiv local și național sunt așteptate vineri, la sărbătoarea organizată de Liceul cu Program Sportiv Banatul, cu ocazia aniversării a 65 de ani de existență. Programul evenimentelor va începe de la ora 10, din fața primului sediu al școlii sportive timișorene.
Aniversare rotundă pentru una dintre cele mai importante instituții cu profil sportiv din Timișoara. LPS Banatul organizează o amplă festivitate de aniversare a celor 65 de ani scurși de la înființarea instituției. La evenimentele organizate în cursul zilei de vineri sunt așteptați foști absolvenți din toate generațiile, foști și actuali profesori, dar și personalități marcante ale sportului românesc, precum Cristian Gațu, președinte al FR Handbal, Leonard Doroftei, președinte al FR Box, sau Carmen Tocală, secretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului.
Evenimentele vor începe la ora 10, printr-o ștafetă ce va porni din centrul orașului, din fața actualului Liceu de Arte Plastice, acolo unde a funcționat primul sediu al Școlii Medii Tehnice de Cultură Fizică (SMTCF). Actuali elevi și foști absolvenți, dintre care se remarcă nume precum Paul Codrea, Florin Bătrânu, Alin Artimon sau Cristian Dieter, vor purta o flacără olimpică ce va reface traseul istoric al instituției. La ora 12, aceasta va ajunge la actualul sediu al liceului, de pe Aleea FC Ripensia, marcând deschiderea festivă a evenimentului.
Pe parcursul zilei, în incinta liceului vor avea loc meciuri demonstrative ale actualilor elevi, în vreme ce generațiile vechi vor avea prilejul să se reunească, alături de profesorii care le-au îndrumat pașii în anii adolescenței. Totul se va încheia cu un bal aniversar programat la ora 19, la Cantina Politehnicii.
În 1948, s-au pus bazele Școlii Medii Tehnice de Cultură Fizică, prima formă de organizare a ceea ce cunoaștem astăzi drept LPS Banatul. În primii 10 ani de funcționare, instituția avea numai clase de liceu, pentru ca din 1958 să se înființeze și clase de ciclu gimnazial, secțiile de specialitate fiind handbal, atletism și gimnastică. Din anul 1973, s-au înființat și clasele din ciclul primar, alături de o secție devenită astăzi de bază, cea de fotbal.
Până în 1976, instituția a funcționat în centrul orașului, în clădirea unde astăzi își desfășoară activitatea Liceul de Arte Plastice. De 37 de ani, liceul funcționează în locația actuală, lângă stadionul „Dan Păltinișanu”. Școala sportivă a fost cunoscută ani de zile sub denumirea Liceul Nr. 4, pentru ca, din 1990, să preia denumirea pe care o poartă și astăzi, Liceul cu Program Sportiv „Banatul”.
Încă din primii ani de existență, SMTCF-ul și-a adus o largă contribuție la patrimoniul sportiv al orașului, iar aici nu ne referim strict la sportivii formați pe băncile liceului. La 11 februarie 1951, s-a inaugurat sala de sport ce avea să deservească necesitățile orașului până la construcția „Olimpiei”, situată în spatele actualului Hotel Continental. După ce autoritățile vremii au cedat fosta Cazarmă Transilvania SMTCF-ului, elevii, alături de profesorii instituției au pus umărul la transformarea clădirii într-o adevărată sală de sport.
„Duminică dimineața s-a inaugurat noua sală de sport, construită cu concursul elevilor de la SMTCF. Se pot practica handbalul pe teren redus, gimnastica, baschetul și atletismul în sală”, nota ziarul Luptătorul bănățean, la 13 februarie 1951.
Printre cei ce au absolvit de-a lungul anilor cursurile LPS Banatul, se numără sportivi de marcă la nivel național și internațional. Dintre ei se remarcă Paul Codrea, Cosmin Contra, Dan Alexa, Cristian Dancia, Gabriel Torje, atleții Florin Suciu, Mariana Bilan, Tabita Dogar, Raymond Gulyas, tenismenele Edina Gallovits, Ioana Gașpar, Adriana Cruciat, gimnastul Nistor Șandor, înotătorul Rony Bakale sau boxerul Flavius Biea.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.