Liga a IV-a: ASU Politehnica se desprinde, Ripensia și Dumbrăvița pierd teren

DSC_5285 (Medium)Etapa a XIX-a a Ligii a IV-a Timiș a stat sub spectrul derby-ului Ripensia – ASU Politehnica. Victoria cu 6-2 a alb-violeților, care pare să îi lanseze spre barajul din vară, plus atmosfera de pe „Dan Păltinișanu”, care ne-a amintit de marile meciuri ale vechii Poli din ultimele două decenii, au făcut ca despre eșalonul al patrulea din Timiș să se vorbească mai mult decât oricând.

Ce ar mai fi de spus despre derby-ul de sâmbătă? Scorul, în mod cert, nu lasă loc la prea multe comentarii, ASU Politehnica spulberându-și efectiv principala contracandidată la promovare, folosindu-se la perfecție de arma contraatacului și de fazele fixe, mai cu seamă în repriza secundă. Notăm primele goluri în alb-violet ale lui Tavi Drăghici, un atacant cu oferte din primele patru ligi în această iarnă, dar care a ales, pe ultima sută de metri, să îmbrace tricoul vărgat al Politehnicii. Tot din tabăra alb-violetă, să notăm că Vucea l-a egalat prin reușita de sâmbătă pe colegul său Sergiu Iorgovan, fiind bine plasat pentru statutul de golgheter al echipei în actuala stagiune. De asemenea, Raul Briciu a atins „borna” 20 și îi suflă în ceafă liderului ierarhiei marcatorilor din D-Timiș, Lucian Stoica.

Derby-ul de sâmbătă s-a jucat într-o atmosferă mult peste eșalonul al patrulea, numărul spectatorilor vorbind de la sine: 6.000, record all time pentru acest nivel. În plus, meciul a fost extrem de mediatizat, fiind transmis nu doar live text, ci și live video sau radiofonic. Importanța meciului a fost exprimată și prin contingentul de oficiali delegat de AJF: brigadă de 5 arbitri (cu doi „adiționali” – în premieră la Liga a IVa), arbitru de rezervă, doi observatori de arbitri și unul de joc.

În afara „marelui oval”, am avut parte de o etapă liniștită, cu rezultate ce n-au ieșit din tiparele obișnuite. Excepție face meciul de ieri, de la Dumbrăvița, unde formația locală, clasată pe 3, a cedat în fața Șagului. Cu un succes, alb-verzii lui Florin Macavei s-ar fi apropiat la un singur punct de Ripensia și ar fi putut spera chiar la mai sus. Astfel, varianta unei curse în trei pentru promovare e compromisă.

Auto Timișoara a fost la câteva secunde distanță de prima victorie din acest sezon. Golul din final al lui Cocora n-a lăsat decât un punct în Freidorf. Unul care nu îi ajută cu nimic pe elevii lui Andrei Militaru, în tentativa unei evadări miraculoase de pe toboganul care duce spre „Județ”.

Aproape de un punct a fost și CFR Timișoara, în jocul de pe teren propriu cu Progresul Gătaia. Golul victoriei pentru băieții lui Tavi Roșca a venit din partea unei legitimări surpriză, de ultimă oră. E vorba despre inegalabilul Romică Buia, care la aproape 45 de ani continuă să fie responsabil cu show-ul pe dreptunghiul verde.

O formație ce se anunță a fi un real pericol inclusiv pentru primele clasate în acest retur e AS Murani. Nou-promovata, cu Dorel Stoica în teren, s-a distrat cu „bulgarii” de la Dudeștii Vechi. 6 puncte din 6 în prag de primăvară pentru băieții lui Adi Șețu, care pregătesc deja întâmpinarea Politehnicii, de peste două etape.

Reședința județului s-a mai ales cu o echipă, cel puțin temporar. CS Ghiroda își va disputa meciurile din retur pe arena „Electrica”, în condițiile în care la terenul din comună se desfășoară ample lucrări de modernizare. Remus Steop s-a simțit ca acasă lângă Pădurea Verde, așa cum au dat senzația și elevii săi, învingători fără emoții în fața Unirii Sânnicolau Mare.

Voința Mașloc, una dintre trupele despre care se spunea în iarnă că ar putea să se implice chiar în lupta pentru primele locuri, a înregistrat a doua sincopă din retur. După remiza de la Gătaia, a urmat cea de sâmbătă, de la Făget, acolo unde elevii lui Dani Rupa au fost chiar conduși până spre finalul întâlnirii.

Locul 4 ocupat de Mașloc e râvnit de „cocoșii” lui Ghiță Chimiuc. Un 2-0 scurt la Peciu Nou pentru gruparea din Orțișoara sâmbătă dimineață. Consemnăm cu această ocazie și prima reușită în galben-albastru a nigerianului Joseph Anagor, fostul atacant al Ripensiei și Giarmatei.

Încheiem periplul prin județ chiar cu primul meci al rundei, disputat vineri după-amiază. Jimbolia, aflată multă vreme printre codașele campionatului, a săltat până pe 11 prin victoria cu 2-0 în fața Racoviței. Iar Denis Băban pare să fi moștenit instinctul de golgheter al tatălui său, ajungând la 8 goluri marcate în acest sezon.

Aminteam mai sus de ierarhia golgheterilor, care are, după runda a XIX-a câte un ocupant al fiecărei trepte a podiumului:

21 goluri: Lucian Stoica (Mașloc – 20 pentru Dumbrăvița);
20 goluri: Raul Briciu (Ripensia);
19 goluri: Ndiaye Mediop (Ripensia);
12 goluri: Baranyi (Ghiroda);
11 goluri: R. Mirciov (Pobeda);
10 goluri: Iorgovan (Politehnica), Vântură (Mașloc), Novac (Sânnicolau Mare – 3 pentru Ghiroda), Vucea (Politehnica);
9 goluri: S. Budur (Politehnica – toate pentru Ghiroda), Mezin (ex-Murani), Sârbu (Sânnicolau Mare), Țofei (Făget), St. Argatu (Murani);
8 goluri: Hoța (Peciu Nou), Foldi (Șag), Ștreangă (Dumbrăvița), Ciumacenco (Peciu Nou), D. Băban (Jimbolia), B. Moroșanu (Șag – 6 pentru Racovița), Șandru (Murani – 7 pentru Orțișoara);
7 goluri: Ionaș (ex-Politehnica), Crețan (Gătaia), Bartha (Pobeda), Șchiopu (Racovița), Z. Kovacs (Dumbrăvița), Ghinescu (Politehnica);
6 goluri: Blaga (Pobeda), Fodor (Racovița), Roman (Ghiroda), Moricz (Giroc), Nanu (Racovița), Giuricici (CFR);
5 goluri: Ploscaru (Racovița), Coca (ex-Mașloc), Oprea (Jimbolia), Gălan (Politehnica).

Rezultatele și marcatorii etapei a XIX-a:
Marcel Băban Jimbolia – Progresul Racovița 2-0 (Hârdău, D. Băban)
AS Peciu Nou – Cocoșul Orțișoara 0-2 (Anagor, Onosă)
CS Ghiroda – Unirea Sânnicolau Mare 3-0 (Mancaș, Baranyi, Baidoc)
Auto Timișoara – CS Giroc 2-2 (Formagiu, Negru – Duțu, Cocora)
CFR Timișoara – Progresul Gătaia 1-2 (Giuricici – V. Vișan, R. Buia)
Ripensia Timișoara – ASU Politehnica 2-6 (Ungureanu, Briciu – Drăghici 2, Gălan, Naidin, Vucea, Tulcan)
Arsenal Flacăra Făget – Voința Mașloc 1-1 (Țofei – Pană)
CS Dumbrăvița – Timișul Șag 0-1 (B. Moroșanu)
AS Murani – Pobeda Dudeștii Vechi 4-1 (Al. Argatu 2, Șandru, Covaci – Fibișan)

About Gabriel Toth

Leave a Reply