Liga a II-a | Situație disperată pentru o parte a echipelor înscrise! „Nu e gaz, nu avem echipament și mingi…”

cziimportantapentrunouaechipadin-1469457682

Aspectul ponosit al stadionului din Constanța e în ton cu ceea ce se întâmplă la nivelul Ligii a II-a. Între timp, la malul mării se preferă dizolvarea clubului FC Farul, în favoarea unei „combinații” cu Berceniul… (Foto: telegrafonline.ro)

În această vară, fotbalul românesc e pe cale să-și bată propriul record în materie de haos, incertitudine și neprofesionalism. Startul ligii secunde s-a amânat vinerea trecută, pentru a le da un răgaz formațiilor cu probleme de a-și regândi strategia, de a finaliza discuțiile cu noile autorități locale, ba chiar de a reuși să încropească un lot cât pentru o reunire. Astăzi e termenul-limită până la care divizionarele secunde cu probleme pot opta să se înscrie în Liga a III-a, pentru a evita o eventuală retrogradare în ultimul eșalon fotbalistic în cazul unui abandon în timpul competiției. Vă propunem un scurt tur de orizont printre formațiile u probleme financiare și organizatorice acute, care s-au înscris pentru ediția 2016/2017 a Ligii a II-a.

FCM Baia Mare – scoși de la antrenament cu Poliția Locală

Situație greu de imaginat în Dealul Florilor. FCM Baia Mare a evitat „la mustață” excluderea din campionat pentru datoriile către jucători, iar echipa a fost înscrisă pentru noul sezon al ligii secunde. Problemele nu se încheie însă aici pentru fotbaliștii maramureșeni, care au fost scoși ieri de pe stadionul „Viorel Mateianu”, în timpul antrenamentului, de către Poliția Locală. Conform ziarmm.ro, echipa de fotbal e obligată să plătească o taxă de utilizare către Serviciul Public Ambient Urban, societate ce are în administrare stadionul. Concret, e vorba de 300 lei/antrenament sau 600 lei/zi, în condițiile în care echipa desfășoară două ședințe de pregătire zilnice.

Olimpia Satu Mare – „E mai nasol decât am preconizat”

La Olimpia Satu Mare, lucrurile păreau să intre în normalitate în urmă cu câteva săptămâni, după ce s-a trecut la o variantă „low cost”. Concret, jucătorilor care au încheiat sezonul trecut li s-a propus o micșorare a contractelor, iar cei ce nu au acceptat-o, au părăsit formația, în locul lor fiind aduși tineri din zonă. Săptămâna trecută, „Oli” a rămas însă fără antrenor, ex-polistul Mircea Bolba anunțându-și demisia, după înfrângerea umilitoare, 0-9, din amicalul cu maghiarii de la Kisvarda. Cuplul Bolba-Csik asigură însă interimatul până la găsirea unui nou tehnician.

Situația nu e roz nici în visteria clubului, unul dintre membrii Consiliului de Administrație, Ciprian Bretan, prezentând situația economică a Olimpiei pe o rețea de socializare. În aceste condiții, Bretan propune un proiect prin care „Oli” să o ia de jos… „după modelul Poli”:

„După prima şedinţă de Comitet Director la Olimpia, vă pot spune un lucru sigur: e mai nasol decât am preconizat. Pe scurt: în loc să avem în cont 1.200.000 lei, avem datorii de 7-800.000 şi vreo 200.000 rămaşi de încasat de la Consiliul Judeţean din contribuţia pe anul 2016. Deci, un minus de 17-18 miliarde lei vechi…. Există mai multe variante pe care le văd: 1. Facem obrazul gros şi cerşim bani de la consiliu 2. Ne înscriem în Divizia C, şi strângem cureaua 3. Pornim un proiect nou din liga a-4-a bazat pe suporteri sătmăreni, după modelul Poli, împreună cu CJ şi CL. Ştiu că sună aiurea, dar eu aş alege a treia variantă… Voi?”, e mesajul postat de Bretan.

Dacia Unirea Brăila – fără buget

Paradoxal, formația pregătită de Alin Pânzaru reprezintă unul dintre cazurile fericite ale seriei unice de „B”. Echipa s-a reunit de mai bine de o lună și a efectuat pregătirea de vară, în limita posibilităților. Problemele se leagă însă de viitor, în condițiile în care autoritățile locale nu au reușit asigurarea unui buget pentru echipă.

„Nimic nou nu s-a produs în relaţia cu autorităţile locale. După prima discuţie a rămas că dânşii vor analiza documentele pe care le-am depus şi vom primi un răspuns ulterior, lucru care nu s-a întâmplat până acum. Dacia Unirea tot nu are buget”, a declarat președintele clubului, Valentin Avramescu, pentru obiectivbr.ro. „Din păcate, campionatul stă să înceapă şi toată lumea interesată de fenomenul fotbal în Brăila trebuie să fie conştientă că fără un buget clar şi stabil, pe care noi nu îl avem în acest moment, nu ne putem propune decât un obiectiv minim şi anume menţinerea în Liga a 2-a. Dar noi sperăm ca lucrurile să se rezolve şi să ne batem din nou pentru podium, aşa cum am făcut-o în campionatul precedent”, a continuat același Avramescu.

Printre noutățile brăilenilor din această vară se numără și portarul timișorean Victor Gîrlea, care s-a pregătit vreme de o săptămân și cu ASU Politehnica.

SC Bacău – sfârșitul e aproape!

La SC Bacău, activitatea fotbalistică e inexistentă în aceste zile. Deși antrenorul Cristi Popovici a condus antrenamente în această vară, acestea au fost suspendate după ce Consiliul Local a respins solicitarea finanțării clubului, din cauza datoriilor pe care le-a acumulat.

„Luând act de votul Consiliului Local de respingere de la finanțare a proiectului depus de Asociația Sport Club Bacău, afirm că pentru contribuabilii băcăuani și pentru bugetul local nu poate fi impusă ca prioritate preluarea la plată a unor datorii (împrumuturi) cu caracter privat și care țin, în mod indisociabil, de relațiile private dintre asociații aflați in cadrul Asociației Sport Club Bacău și alți terți”, a afirmat primarul Cosmin Necula, pe pagina sa de Facebook. Conform desteptarea.ro, e vorba despre împrumuturi de 908.903 lei.

Una dintre variantele de salvare ale clubului s-au legat de… Viorel Tudose. Omul de afaceri buzoian e însă aproape de parafarea unei înțelegeri cu ACS Poli (de altfel, o altă necunoscută a eșalonului secund, ținută momentan în șah de Comisia de Disciplină a FRF, de la care se așteaptă astăzi un răspuns în „cazul Rapid”).

FC Brașov – fără condiții minime de pregătire

„Stegarii” au constituit surpriza zilei de 15 iulie – termenul limită de înscriere în Liga a II-a. În momentul în care nimeni nu mai acorda nicio șansă grupării de sub Tâmpa, aceasta s-a înscris în eșalonul secund, bazându-se pe banii care ar urma să-i revină de pe urma transferului lui Alexandru Chipciu de la FCSB la Anderlecht. Ar fi vorba despre aproximativ 750.000 de euro, o sumă pe care brașovenii o așteaptă cu nerăbdare, având în vedere că în acest moment bate vântul în visteria clubului.

Concret, noul antrenor al echipei, Cornel Țălnar, nu a condus antrenamentul de ieri, cerându-le șefilor clubului să rezolve urgent câteva probleme stringente: „Situaţia nu e grea, ci foarte grea. Chiar nu am crezut că pot găsi atâtea probleme, nu e gaz, nu avem echipament, mingi…”, a declarat Țălnar pentru monitorulexpres.ro. Antrenamentele au fost suspendate până mâine, când „sper să am cel puţin 12-14 jucători la dispoziţie cu care să începem campionatul, apoi până pe 31 august când se va încheia perioada de transferuri să putem completa lotul”, a mai spus Țălnar.

Șoimii Pâncota – aproape de a trage obloanele

La Pâncota, activitate fotbalistică nu mai există de la sfârșitul sezonului trecut. Noua administrație locală a ajuns la concluzia că în Pâncota sunt probleme mult mai importante de rezolvat decât susținerea unei echipe de fotbal la nivelul celui de-al doilea eșalon, așa încât s-a propus restrângerea activității, pentru nivelul Ligii a V-a, cel mult a IV-a.

Președintele clubului, Pavel Piroș, a înscris totuși societatea în „B”, în speranța de a găsi o comunitate locală în țară interesată să investească în fotbalul de ligă secundă. S-au purtat discuții la Brașov, Baia Mare și chiar Galați, unde se intenționa formarea unei echipe de „B” în principal pentru juniorii din oraș, însă momentan nu s-a ajuns la niciun consens. După toate probabilitățile, clubul se va închide complet, iar locul ocupat în acest moment de Șoimii Pâncota va rămâne vacant.

Farul – lăsat să moară?

O situație disperată întâlnim și la Farul Constanța. Gruparea de la malul mării e în insolvență, e în proces deschis cu cinci foști jucători care au solicitat falimentul ca urmare a neîncasării restanțelor financiare, iar omul de afaceri Giani Nedelcu nu mai pare să poată susține activitatea clubului. Lotul e format în principal din tineri, pregătiți de antrenorul Ion Barbu. De altfel, astăzi e programat un amical cu formația de Liga a IV-a Sparta Techirghiol, care ar putea fi ultimul susținut de echipa-fanion a Constanței.

La orizont apare însă varianta unui compromis, pe care liderii galeriei Farului au declarat ferm că nu îl agreează. ACS Berceni, formație rămasă fără finanțare locală și aflată în căutarea unei noi „gazde”, e aproape de a se muta la Constanța. Clubul își leagă speranțele de personaje precum fostul impresar Dumitru Tudor, zis „Ciorbă”, sau de Adrian Neaga, care sunt dispuși să investească în noua structură. Conform informațiilor vehiculate de presa dobrogeană, actualul FC Farul ar urma să fie lăsat să… moară, iar fotbalul de ligă secundă va continua la Constanța printr-o fuziune cu echipa din Berceni, din care ar rezulta așa-numita ACS Farul 1920. Un scenariu cu care ne-am obișnuit de ani buni în fotbalul românesc…

***

Așadar, haos generalizat la cluburile de ligă secundă. FRF va efectua o nouă triere a echipelor înscrise vineri, iar luni, 1 august, se va stabili țintarul noului sezon. Pentru ediția 2016/2017 s-au înscris la start 21 de echipe dintre cele cu drept de participare (Petrolul Ploiești e singura neînscrisă), iar alte trei formații retrogradate din stagiunea precedentă sunt în așteptarea unui loc vacant – Foresta Suceava (fostă Rapid CFR), Unirea Tărlungeni și Metalul Reșița. La cum se prezintă situația, probabil nici cea mai pricepută ghicitoare-n cărți sau cafea n-ar putea preconiza care va fi până la urmă componența Ligii a II-a, care, apopo, începe la sfârșitul săptămânii viitoare!

About Gabriel Toth

Leave a Reply