Liga a II-a | Obligativitatea licenței PRO pentru antrenorii divizionarelor secunde „nu se regăsește nicăieri în regulament”

11745533_869118576505939_3702302100097247672_n

Sorin Brîndescu poate continua pe banca nou-promovatei ASU Politehnica și în eșalonul secund

Un subiect care a făcut vâlvă în ultimele săptămâni în rândul divizionarelor secunde se leagă de o circulară venită din partea FRF și semnată de directorul Școlii Federale de Antrenori, Dan Apolzan, care informează divizionarele B că au obligația de a avea pe bancă, din viitorul sezon, un antrenor cu licență PRO. O bună parte a celor 22 de formații cu drept de participare în ediția 2016/2017 a eșalonului secund ar fi afectate de o asemenea decizie, iar nou-promovata ASU Politehnica nu face excepție, antrenorul Sorin Brîndescu având momentan doar licența A.

Circulara face referire la o hotărâre luată în cadrul ședinței Comitetului Executiv din data de 10 noiembrie, însă conform liga2.ro, în ședința amintită nu figurează nimic explicit pe acest subiect. În această situație, se aplică Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF), care la Articolul 20, punctul 2 din cadrul „Satutului Antrenorului” prevede că la echipele de Liga a II-a „antrenorul principal trebuie să deţină licenţă UEFA A; – antrenorul secund trebuie să deţină licenţă UEFA B şi este înscris sau urmează cursurile în vederea obţinerii licenţei UEFA A; – antrenorul specializat pentru pregătirea portarilor trebuie să deţină licenţă UEFA B şi diplomă care să ateste specializarea ca antrenori pentru pregătirea portarilor”.

Unul dintre reprezentanții cluburilor de eșalon secund în Comitetul Executiv al FRF, Auraș Brașoveanu, a lămurit astăzi această confuzie, spunând că o asemenea modificare nu e prevăzută în regulament. „Înştiinţările trimise de Comisia Centrală a Arbitrilor către echipe au fost doar de informare, însă cu mari greşeli. Nu se regăseşte nicăieri această schimbare de regulament, a fost doar la nivel de discuţie. Prin urmare, echipele care au antrenor fără licenţă PRO sub contract îi vor menţine, deoarece acesta nu se poate anula, rămân angajaţi. Abia apoi intră în vigoare prevederea cu antrenor cu licenţă PRO, însă mai întâi trebuie să se comunice acest lucru în cadrul noului Comitet Executiv. Momentan nu e specificat nicăieri acest lucru”, a declarat Auraș Brașoveanu, pentru liga2.ro.

În cazul în care ar fi intrat în vigoare o asemenea hotărâre, printre cluburile afectate s-ar fi numărat și ASU Politehnica. În acest moment, antrenorul principal Sorin Brîndescu deține licența A, iar după spusele sale, FRF nici nu organizează în această perioadă cursuri pentru obținerea licenței PRO.

„Din păcate FRF nici nu oferă șansa unor cursuri pentru antrenorii care ar avea dreptul să se înscrie pentru licența PRO, așa cum e și cazul meu. Cred că mai important e CV-ul, ceea ce ai făcut. Nu îmi doresc să fac astfel de comparații, dar cred că față de unii care au licența PRO și n-au antrenat nicio zi, contează mai mult că în ultimii 20 de ani am antrenat continuu la toate nivelurile. Cred că e mai important acest aspect pentru fotbal decât o hârtie. Deci nu am un răspuns astăzi. Eu am prevăzut acest aspect încă de anul trecut și m-am interesat, dar nu se fac cursuri pentru licența PRO în acest moment”, a spus Sorin Brîndescu, după reunirea echipei timișorene, care a avut loc luni.

Despre acest subiect a vorbit și managerul sportiv al nou-promovatei ASU Politehnica, Marius Cociu. „Ar fi o problemă pentru noi, pentru că domnul Brîndescu nu are licența PRO. Dar mie mi-e greu să cred că se va concretiza acest zvon, pentru că doar un zvon. Nu a sosit deocamdată nimic concret”, spunea luni Marius Cociu.

Ediția 2016/2017 a Ligii a II-a va porni la drum pe 30 iulie, într-o singură serie, de 22 de echipe. În interviul acordat pentru liga2.ro, Auraș Brașoveanu a specificat că doar două dintre cluburi se confruntă cu probleme care le-ar pune în pericol participarea în noul sezon, fără să le nominalizeze. În același timp, a admis că Unirea Tărlungeni și Rapid CFR Suceava au trimis cereri către FRF pentru a continua în Liga a II-a în cazul apariției unor locuri vacante. Data limită pentru înscrierea în noua ediție a diviziei secunde e 15 iulie.

About Gabriel Toth

Leave a Reply