Liga a III-a | Start în sezonul de primăvară! „Grosul” primei etape a returului se dispută mâine

© Emanuel Titus Iliesi

© Emanuel Titus Iliesi

Exact trei luni a durat pauza de iarnă pentru competitoarele din Liga a III-a. Campionatul repornește mâine la drum spre sezonul de primăvară, cel ce se anunță intens mai cu seamă în Seria a IV-a, unde avem de a face cu patru candidate declarate la promovare: liderul ASU Politehnica și urmăritoarele Metalurgistul Cugir, Performanța Ighiu și Național Sebiș. Vă oferim, mai jos, o prezentare succintă a modului în care se prezintă cele 15 competitoare în pragul returului, luând fiecare meci al etapei 16-a în parte, în ordinea programării.

Millenium Giarmata – Măgura Cisnădie

Mâine, ora 15, stadion „Nicu Moraru” (Giarmata). În tur: 0-0

„Lanterna roșie” a pâlpâit peste iarnă la Giarmata. Obișnuiți cu prima jumătate a ierarhiei în ultimii ani, „milenarii” au căutat să se întărească, pentru a încerca pasarea ultimei poziții din clasament. Campania de achiziții a timișenilor a vizat repatrierea unor foști jucători, dar și câteva noutăți cel puțin interesante. Au revenit la echipă, în această iarnă, Mihălceanu (Mașloc), R. Artimon (Mama Mia) sau Blănaru (Ripensia). Au mai ajuns de asemenea, sub comanda lui Răzvan Leucă, jucători ca Petri (LPS Banatul), Dăruială (Sebiș), Mașniță (LPS Banatul), Nicoară (Mama Mia), Trifu (Ripensia) și Dumiter (LPS Banatul). O garnitură mult întărită față de sezonul trecut și care va încerca mâine să obțină primul succes pe propriul teren din acest campionat.

O misiune ce nu va fi însă deloc facilă. Vizitatoarea de mâine a arenei din Giarmata e Măgura Cisnădie, o formație ce s-a întărit considerabil în această pauză de iarnă, reușind și câteva mutări de la nivelul ligii secunde. Au sosit, de la defuncta FC Caransebeș, nume precum Săulescu și Lupu. Și-au mai pus semnătura pe contractele oferite de sibieni D. Bălașa, Fotescu (ambii Filiași), Unguru, Oiță (ambii Sebiș) și B. Matei (Luceafărul Oradea).

CSM Lugoj – CSU II Craiova

Mâine, ora 15, stadion „Tineretului” (Lugoj). În tur: 1-3

Cosmin Petruescu mizează pe omogenitate la Lugoj. Formația de pe Timiș și-a păstrat în bună măsură lotul pe care l-a avut și în turul campionatului. Puțini plecați, puțini sosiți. De altfel, la capitolul noutăți figurează un singur jucător, Bodochi, venit din „Județ”, de la AS Carani. Lugojenii vor căuta mâine revanșa în fața „satelitului” Craiovei, care le producea primul eșec în tur, la debutul în noul sezon.

Doljenii se vor baza și în primăvară pe un lot cu o medie de vârstă scăzută, continuând să promoveze tinere talente din pepiniera proprie. Singura schimbare cu adevărat notabilă din iarnă s-a produs la nivelul băncii tehnice. Fostul antrenor al „satelitului”, Daniel Mogoșanu, a preluat echipa din Liga I, locul său fiind luat de „bomberul” de altă dată din Liga I, Bogdan Vrăjitoarea.

CSO Filiași – Cetate Deva

Mâine, ora 15, Stadion „Petrom Chimia” (Craiova). În tur: 1-3

La prima vedere, gruparea doljeană pare mai „subțire” decât în sezonul de toamnă. Cel mai bun marcator din tur, Fotescu (4 goluri), a dat curs ofertei venite de la Măgura Cisnădie. Tot în județul Sibiu a ajuns și experimentatul Daniel Bălașa, fundaș trecut și prin Liga I. În aceste condiții, Ionel Luță va avea la dispoziție un lot format, în mare parte, din tineri proveniți din Filiași și de la alte centre din județ.

La prima vedere, Deva pare favorită la victorie și în întâlnirea retur cu doljenii. Iar asta și prin prisma campaniei de achiziții din iarnă. Au ajuns sub Cetate portarii Raț (FC Hunedoara) și Cobliș (revenit din Malta), precum și doi apărători din Liga a II-a, Mintaș (FC Bihor) și Doda (Șoimii Pâncota).

Pandurii II Târgu Jiu – Performanța Ighiu

Mâine, ora 15, Stadion „Tineretului” (Rovinari). În tur: 1-1

„Satelitul” prim-divizionarei din Târgu Jiu va rămâne, cel mai probabil, una dintre cele mai imprevizibile echipe ale seriei. Trupa pregătită de Claudiu Mocioi a reușit, în turul campionatului, să le facă viața grea formațiilor cu pretenții. Iar vizitatoarea de mâine a arenei din Rovinari se numără printre ele.

Performanța Ighiu debuta în „C” cu o remiză în fața Pandurilor II, însă acum are nevoie de toate cele trei puncte din Gorj. Clasarea surprinzătoare, locul 3 la finele turului, a aprins speranțele de promovare pentru formația din județul Alba. Fără plecări notabile, Ighiul și-a consolidat atacul cu Szabolcs Szekely, un vârf cu experiența primelor două ligi, care vine să-l completeze pe golgheterul seriei, Romică David.

Minerul Motru – ASU Politehnica

Sâmbătă, ora 15, Stadion „Minerul” (Motru). În tur: 0-3

Problemele financiare, cauzate de oprirea plăților către echipă a Complexului Energetic Oltenia, au slăbit, la prima vedere, gruparea din Gorj. Fără achiziții notabile, trupa pregătită de Ion Alecu își propune o clasare cât mai bună în retur, trăgând nădejde că vor veni și vremuri mai bune în ceea ce privește visteria. Situația de la Minerul Motru a fost prezentată pe larg de site-ul nostru la începutul săptămânii.

În schimb, ASU Politehnica, liderul seriei, nu concepe alt deznodământ decât victoria în partida de sâmbătă. Și antrenorul alb-violeților, Sorin Brîndescu, preferă să dea credit lotului din tur, care a primit două întăriri importante în această pauză de iarnă: atacantul Andrei Sulea, sosit din Liga a II-a, de la defuncta FC Bihor, și fundașul Miodrag Todorov, cel ce în tur a evoluat pentru Mama Mia Becicherecu Mic. Rămâne de văzut și starea în care se va prezenta gazonul stadionului din Motru la ora meciului, fapt asupra căruia a atras atenția și directorul sportiv al gazdelor, Mihai Cernica.

Metalurgistul Cugir – Mama Mia Becicherecu Mic

Sâmbătă, ora 15, Arena CSO (Cugir). În tur: 5-2

Metalurgiștii sunt deciși să promoveze în eșalonul secund. În pregătirea atingerii acestui țel, baza din Cugir a trecut printr-un amplu proces de modernizare, nefinalizat însă în totalitate la această oră. Lotul de jucători al vicecampioanei de toamnă nu a suferit prea multe modificări. Notăm însă despărțirea de unul dintre cei mai experimentați jucători din lot, Gheorghe Goșa, care a ales să renunțe la fotbalul profesionist. În lotul fostului jucător al timișorenelor UMT, Poli și CFR a fost adus Letan, de la FC Brașov. Printre transferurile parafate în această iarnă de formația pregătită de Călin Moldovan îi mai notăm pe Iovu (Ceahlăul Piatra Neamț), Petricău (CS Oșorhei) și Preda (CSM Râmnicu Vâlcea).

Oaspete sub Drăgana va fi, în weekend, Mama Mia Becicherecu Mic, o formație ce vine după o iarnă tumultuoasă. A surprins, în primul rând, schimbarea de la nivelul băncii tehnice, oficializată cu puține zile în urmă, tandemul Cosmin Stan – Mișu Hromei luându-le locul lui Sorin Bălu și Narcis Petre. Totul la inițiativa noului acționariat, care investește în echipă… dolari americani. La nivel de lot, vor cântări greu plecările la Național Sebiș a mijlocașilor Costel Zurbagiu și Zoran Radu, două piloane ale echipei în ultimele sezoane. Au fost aduși, în schimb, tineri în cea mai mare parte: Ștrango (ex-Giarmata Vii), O. Filip (ACS Poli II), Oancia (Sânnicolau Mare), M. Muscă (Ghiroda) și D. Băban (Jimbolia).

FC Hunedoara – Național Sebiș

Sâmbătă, ora 15, Stadion „Michael Klein” (Hunedoara). În tur: 2-0

Hunedorenii par să-și fi luat gândul de la promovare încă din turul campionatului. Cu toate acestea, băieții pregătiți de Mircea Alic jr. promit să nu-și vândă ieftin pielea în fața niciunui adversar. Printre cele mai importante mutări realizate de gruparea de pe Cerna în această iarnă se numără Păduraru și Lazea (Sebiș) și Robert Cristian, revenit pe meleagurile natale de la Metalul Reșița.

Hunedoara va fi vizitată de Național Sebiș, o formație ce a încheiat turul pe patru, dar care s-a dovedit cea mai vocală dintre pretendentele la promovare. Cu un antrenor cunoscut în fotbalul românesc, în persoana lui Adrian Neaga, gruparea arădeană s-a întărit considerabil în pauza de iarnă, aducând nu mai puțin de 13 fotbaliști noi: Tomșa (CSU Craiova), Bujor (Ineu), Țoca (FC Bihor), Petrovic (Stara Pazova, SRB), Bogdanovici (FC Caransebeș), Basic (Banat Zrenjanin, SRB), Oprea (Șoimii Pâncota), Zurbagiu (Mama Mia), Z. Radu (Mama Mia), Sas (FC Bihor), Pricop (LPS Banatul), Negoescu (FC Caransebeș) și Keita (ex-ACS Poli). Rămâne de văzut cât de repede se va putea omogeniza noul lot al arădenilor.

Iată programul complet al primei etape a returului:

Mâine, ora 15
Millenium Giarmata – Măgura Cisnădie
CSM Lugoj – CSU II Craiova
CSO Filiași – Cetate Deva
Pandurii II Târgu Jiu – Performanța Ighiu

Sâmbătă, ora 15
Minerul Motru – ASU Politehnica
Metalurgistul Cugir – Mama Mia Becicherecu Mic
FC Hunedoara – Național Sebiș

CS Ineu stă.

About Gabriel Toth

Leave a Reply