Liga a II-a | Campionatul rămâne „șchiop” după patru etape! Luceafărul Oradea aruncă prosopul

Luceafărul Oradea se retrage din campionat după 4 etape! (Foto: Emanuel Titus Ilieși / Mediafax Foto)

„Minunea” a durat doar patru etape. Liga a II-a își pierde prima competitoare, după ce conducerea clubului Luceafărul Oradea și-a anunțat astăzi antrenorii și jucătorii că sunt liberi să își încerce norocul în altă parte. Rezultatele sub așteptări din începutul de sezon l-au determinat pe patronul Ioan Blidaru să oprească finanțarea și să retragă echipa din campionat.

Nu Foresta Suceava, ci o pretendentă la promovare a deschis drumul abandonurilor în ediția 2017/2018 a ligii secunde. Luceafărul Oradea va înștiința astăzi Federația Română de Fotbal că se retrage din competiție, vestea fiind primită de dimineață de jucători și antrenori, prin intermediul directorului executiv Cristian Sabău. „Din cauza rezultatelor obţinute în cele patru etape, domnul Blidaru a decis să retragă finanţarea echipei”, a explicat Sabău, pentru ebihoreanul.ro.

Luceafărul Oradea a pornit la drum în noul sezon cu gânduri mari, pe malul Crișului Repede vorbindu-se chiar despre promovare. Banca tehnică a fost preluată de un cuplu de antrenori cunoscuți în fotbalul românesc, Cornel Țălnar – Florentin Petre, iar la echipă au sosit fotbaliști cu experiență pentru acest nivel, precum Andrei Cordoș, Petre Goge, Andrei Herghelegiu sau Lucian Asanache. Rezultatele au fost, însă, mult sub așteptările conducerii: un singur punct acumulat din 12 posibile, în condițiile în care Luceafărul a jucat acasă în trei din primele patru etape! Bomboana pe colivă a fost pusă ieri seară, odată cu înfrângerea cu 4-3 de pe stadionul „Iuliu Bodola”, cu Dacia Unirea Brăila, după ce la pauză bihorenii conduceau cu 2-0.

Luceafărul stătea pe un butoi cu pulbere de la începutul săptămânii, atunci când patronatul a decis înjumătățirea contractelor tuturor jucătorilor. Măsura a fost făcută publică de fundașul Marius Tomozei, care a ales să se despartă de clubul orădean, deși sosise la echipă chiar în această vară, de la CS Mioveni.

Schimbări în clasament

Federația Română de Fotbal nu a luat act, deocamdată, de abandonul celor de la Luceafărul Oradea. Conform regulamentului, retragerea formației bihorene din campionat ar aduce cu sine și unele modificări clasamentului, deoarece toate rezultatele roș-albaștrilor din primele patru etape vor fi anulate. E vorba despre remiza cu Sportul Snagov (1-1) și înfrângerile cu Ripensia (1-2), ASA Târgu Mureș (2-3) și Dacia Unirea Brăila (3-4).

În acest caz, clasamentul după primele patru etape ar arăta astfel:

1. Ripensia 9p. (3 jocuri)
2. Hermannstadt 9p. (4j.)
3. CS Mioveni 8p. (4j.)
4. UTA 8p. (4j.)
5. Chindia Târgoviște 7p. (4j.)
6. FC Argeș 7p. (4j.)
7. Academica Clinceni 7p. (4j)
8. Olimpia Satu Mare 7p. (4j.)
9. ASA Tg. Mureș 6p. (3j.)
10. Sportul Snagov 6p. (3j.)
11. Politehnica 6p. (4j.)
12. Pandurii Tg. Jiu 5p. (4j.)
13. Dacia Unirea Brăila 4p. (3j.)
14. Metaloglobus București 4p. (4j.)
15. Dunărea Călărași 4p. (4j.)
16. CS Balotești 1p. (4j.)
17. CS Afumați 1p. (4j.)
18. Știința Miroslava 1p. (4j.)
19. Foresta Suceava 0p. (4j.)

De asemenea, etapa a 5-a, programată la finalul săptămânii, ar fi prima în care se vor disputa doar nouă partide, FC Argeș urmând să stea, deoarece ar fi trebuit să primească vizita Luceafărului.

Au rămas 19. Câte vor încheia sezonul?

Eșalonul secund nu se dezminte din tradiția pe care și-a creat-o în ultimii ani, de a pierde echipe pe drum. Luceafărul e prima care aruncă prosopul în actuala ediție, însă dacă e să privim în urmă, la sezoanele precedente, suntem tentați să credem că abandonurile nu se vor opri aici.

Practic, sezonul 2007/2008 e ultimul în care toate divizionarele secunde care au început competiția au dus-o la bun sfârșit! Un fapt care spune multe despre valoarea, profesionalismul și seriozitatea din fotbalul românesc. În ultimele nouă ediții de campionat, s-au consemnat de fiecare dată cel puțin un abandon ori o excludere, recordul fiind deținut de sezonul 2012/2013, cu șapte echipe care fie nu au luat startul, fie au dispărut pe parcurs. Stagiunea precedentă – prima în care s-a adoptat sistemul seriei unice – a contorizat patru retrageri: Șoimii Pâncota, ACS Berceni, CSM Râmnicu Vâlcea și Unirea Tărlungeni.

About Gabriel Toth

Leave a Reply