La AEM-Luxten s-a stins lumina! Timișoara își pierde unicul club câștigător al Cupei Campionilor Europeni

Performanța AEM-ului, pe prima pagină a revistei GAMBIT (Foto: stere.ro)

Sportul timișorean și-a pierdut, în această săptămână, unul dintre cei mai importanți vectori de imagine. Clubul de șah AEM-Luxten și-a încetat luni activitatea, după ce a rămas fără nicio sursă de finanțare. Conform președintelui Sergiu Grunberg, clubul ar fi avut nevoie de mai puțin de 4.000 de euro lunar pentru a-și susține activitatea.

Ce salvau acești bani? Un club de 10 ori campion în Superliga Națională pe echipe mixte, de 9 ori în cea pe echipe masculine și de 10 ori în cea pe echipe feminine; 23 de titluri naționale la individual, plus, cireașa de pe tort Cupa Campionilor Europeni obținută de echipa feminină, în 1998. Insuficiente argumente însă pentru unii dintre aleșii locali, al căror pix au decupat, practic, AEM-ul de pe harta sportului timișorean. Unica vină a clubului a fost apartenența la o companie care „știm noi de ce nu mai dă bani la fotbal”. Un absurd de factură kafkiană, logodit cu o demagogie și o ignoranță desprinsă din piesele lui Caragiale.

AEM-Luxten nu e, nici pe departe, singurul club de tradiție pe care Timișoara îl pierde din neglijența, ignoranța sau – în acest caz – rea-voința autorităților locale. Va rămâne însă în istorie drept singurul club sportiv al Timișoarei care a cucerit Cupa Campionilor Europeni. Se întâmpla în 1998, înainte ca fabrica omonimă să își pornească și apoi să-și oprească investiția în fotbal.

Totul s-a întâmplat în 1998, la Wuppertal, în Germania. Pe 24 iunie, fetele de la AEM Timișoara, în componența Natasa Jukova, Cristina Foișor, Corina Peptan și Elena-Luminița Cosma, alături de căpitanul Sergiu Grunberg, luau în primire Cupa Campionilor Europeni.

A fost un turneu extrem de dificil, câștigat de șahistele timișorene. În Grupa C, AEM a obținut victorii pe linie: 4-0 cu Silogos Aegiptioton Elinon (Grecia), 3-1 cu Krefelder 1851 (Germania) și 3,5-0,5 cu Chess Club Nova Gorica (Slovenia). În turneul final, campioana României a dispus cu 3-1 de deținătoarea trofeului Gosha Smederevska Palanka (Iugoslavia), a remizat scor 2-2 cu BAS Belgrad și a învins, în ultima rundă, cu 3-1, Școala Marilor Maeștri Kiev.

În continuare, redăm comunicatul de presă al președintelui AEM-Luxten, Sergiu Grunberg, și publicatn pe portalul sporttim.ro:

”Vă comunic că luni 10 iulie 2017, am disponibilizat toți jucătorii echipei de șah AEM-LUXTEN Timișoara. Am fost obligat să fac acest gest fiindcă, aproape simultan, echipa noastră, campioana en titre, a pierdut toate cel 3 surse de finanțare: de la firmă, de la Primărie si Consiliul Județean. În aceste condiții, puteam continua numai schimbând numele echipei de șah în “Voluntari“, din păcate deja marcă înregistrată.

După 36 de ani de succese majore atât la echipe cat si la individual, pe plan intern si internațional, nu ne rămâne decât să mulțumim celor care ne-au acordat sprijin atâția ani si anume AEM, Luxten dar si Consiliului Local Timișoara si Consiliului Județean Timiș pentru ultimii ani.

Sperăm, că prin rezultatele obținute, am răsplătit parțial susținerea și încrederea acordată.

Nu este așa o dramă, dacă ținem cont de câte echipe de tradiție din toate sporturile s-au desființat, cu o mică subliniere: o echipă de șah, din care majoritatea jucătorilor sunt componenți ai loturilor naționale, foști si actuali campioni naționali, consumă pe lună sub 4000 de euro. Această sumă, cred eu, e minoră în comparație cu banii vehiculați în unele sporturi.

O scurtă incursiune în istoria clubului…

– campionatul pe echipe :
10 titluri de campioană la Superliga Națională pe echipe mixte;
9 titluri de campioană la Superliga pe echipe masculine;
10 titluri de campioană la Superliga pe echipe feminine.

Campionate individuale masculine
Constantin Lupulescu -5 titluri
Mircea Pârligras – 2 titluri
Alin Berescu – 2 titluri
Vladislav Nevednici – 1 titlu
Grunberg Mihai – 1 titlu
Grunberg Sergiu – 1 titlu
Mihai Șubă – 1 titlu

Nu mai menționez multitudinea de medalii de argint și bronz…

Campionate individuale feminine
Corina Peptan – 4 titluri
Cristina Foișor – 2 titluri
Ligia Jicman – 2 titluri
Gabriele Olărașu – 1 titlu
Smaranda Pădurariu – 1 titlu

Iarăși, nu mai menționez celelalte medalii…

Juniorii echipei au strălucit tot timpul, aducând titluri nenumărate. Am sa amintesc doar câțiva: Corina Peptan, Alina Motoc, Cristian Chirilă (toți campioni mondiali de juniori) Constantin Lupulescu, Camelia Ciobanu, Veronica Foișor, Smaranda Pădurariu.

Închei inventarul menționând că ani de zile în echipa olimpică figurau cel puțin 3 jucători si 2 jucătoare de la AEM, fără a pune la socoteală și antrenorii.

Mulți din ei s-au calificat la Cupa Mondială după evoluții remarcabile la Campionate Europene.

Echipa feminină a câștigat în 1998 Cupa Campionilor Europeni și a mai obținut 3 medalii de argint în aceeași competiție în 1999, 2001 și 2012.

În încheiere aș dori să aduc mulțumiri actualilor și foștilor componenți ai echipei noastre: marilor maestre Cristina Foișor, Corina Peptan, Gabriela Olărașu, Alina Motoc, Angela Dragomirescu, maestrelor internaționale Ligia Jicman, Carmen Voicu, Iulia Ionică, Camelia Ciobanu, Veronica Foișor, Smaranda Pădurariu, Mălina Nicoară; marilor maeștri Mihai Șubă, Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras, Vladislav Nevednici, Alin Berescu, Andrei Istrătescu, Cristian Chirilă, Andrei Murariu, maeștrilor internaționali Mihai Grunberg, Ervin Mozeș, Ioan Mărășescu, Ioan Biriescu, Ioan Cosma, Radu Toma, Claudiu Zetocha etc. Un omagiu pios îl aduc marii noastre campioane Cristina Foișor, plecată mult prea devreme dintre noi, parcă prevestind dispariția echipei de șah.

Trebuie menționați cei doi antrenori emeriți, Șerban Neamțu până în anul 2000 și Mihai Ghindă, principali artizani ai succeselor noastre.

Rămân cu speranța că șahul va stârni mai mult interes in viitor, ținând cont atât de frumusețea, complexitatea și valențele lui, cât și de răspândirea lui tot mai largă pe plan educațional”.

About Gabriel Toth

Leave a Reply