Fostul polist Alexandru Dedu, noul președinte al Federației Române de Handbal

1480624_247329808769784_1588662999_n
Federația Română de Handbal și-a ales astăzi noua structură de conducere. Președintele forului a devenit Alexandru Dedu, fost handbalist al Politehnicii Timișoara, component al generației ce aducea titlul național pe Bega în 1991.

Domnia lui Cristian Gațu de la Federația Română de Handbal a luat sfârșit. În funcție încă din 1996, legendarul conducător de joc al României a ocupat a treia poziție, în ceea ce privește numărul de voturi strânse, dintre candidații înscriși la șefia forului. Cu doar 32 de voturi întrunite, Gațu a fost depășit de Remus Drăgănescu, cu 56 de voturi, și de Alexandru Dedu, care a întrunit 104 opțiuni de vot și devine noul președinte al Federației Române de Handbal.

1991-poli_campioanaAlexandru Dedu s-a lansat în handbalul de mare performanță la Timișoara, cucerind, alături de Politehnica, titlul național în 1991. Victoria de atunci a alb-violeților a avut o conotație specială, întrerupând dominația departamentalelor Steaua și Dinamo, care își împărțiseră titlurile încă de la înființarea campionatului masculin de handbal în 7.

Născut la 15 septembrie 1971 la Ploiești, Alexandru Dedu a fost remarcat de regretatul antrenor Constantin Jude, care l-a solicitat la Politehnica, încă dinaintea absolvirii liceului. După titlul câștigat cu formația bănățeană în 1991, a luat drumul bucureștiului, cucerind alte două titluri cu Steaua. Ulterior, a avut o carieră prestigioasă în campionatele puternice ale Europei, cucerind, printre altele, Liga Campionilor, cu FC Barcelona, precum și câte trei titluri de campion al Spaniei și Portugaliei.

În ultimii doi ani, Alexandru Dedu a ocupat postul de președinte al Ligii Profesioniste de Handbal.

„Îmi doresc să conduc cât mai transparent cu putinţă această federaţie. E o mare responsabilitate pe umerii mei, pe umerii echipei pe care o s-o conduc, stă o istorie impresionantă şi datoria mea e să încerc s-o readuc sau să o repun pe drumul către marea performanţă. Cel mai îndrăzneţ vis al meu este ca peste 4 ani să se spună: A făcut o treabă bună”, a declarat noul președinte al FRH, citat de Agerpres.

Handbalul timișorean a mai avut doi candidați la alegerile de astăzi, ambii pentru funcția de membri în consiliul de administrație. E vorba despre președintele CH Politehnica, Ioan-Silviu Doboși, și președintele AJH Timiș, Ioan Râpa, însă niciunul dintre ei nu a adunat suficiente voturi pentru a se alătura noii conduceri a FRH.

Deși nu a ajuns în Consiliul de Administrație, Ioan-Silviu Doboși salută instalarea lui Alexandru Dedu în fruntea FRH. „Se cuvine să le mulţumim celor ce au adus handbalul până în momentul de faţă, în mod special domnului Cristian Gaţu. Sunt adeptul ideii că tradiţia nu trebuie uitată, iar dl Gaţu reprezintă cu adevărat acea generaţie de aur a handbalului românesc. Se va face o tranziţie spre înnoirea lucrurilor. Noi ca şi club dorim o colaborare mai strânsă; pentru ca handbalul să redevină ce a fost odinioară e nevoie de comunicare. Avem nevoie de o bază şi de o strategie la acest nivel. Dacă ea va funcţiona prevăd că în următorii ani vor apărea rezultatele mai bune şi la băieţi. Handbalul juvenil are nevoie de o atenţie deosebită; CH Politehnica, prin strategia pe care şi-a propus-o, urmăreşte promovarea structurilor de copii şi juniori. Din acest punct de vedere, am şi discutat unele aspecte cu reprezentanţii LPS Banatul, Şcoala Generală 7, precum şi cu cluburile din Sânnicolau Mare şi Lugoj”, a declarat președintele CH Politehnica.

About Gabriel Toth