Eurobasket 2015 – ziua 4: România, aproape de surpriză în fața vicecampioanei europene

20150614_ROU_FRA_001 (Medium)

Duelul veteranelor: Celine Dumerc și timișoreanca Ancuța Stoenescu

După ce sâmbătă a scăpat din frâu partida cu Ucraina, care părea să se îndrepte într-o direcție favorabilă ei, România a repetat același scenariu și în compania vicecampioanei continentale, mondiale și olimpice, Franța. Tricolorele au surprins plăcut, au condus aproape jumătate de meci și s-au aflat în cărți până spre final, însă experiența reprezentativei din Hexagon și-a spus cuvântul.

După ce au irosit cea mai bună șansă de a-și trece în cont o victorie la acest turneu final, în partida cu Ucraina, cine mai credea că tricolorele vor conta în fața Franței? Echipa antrenoarei Valerie Garnier a arătat forță, valoare și experiență în primele jocuri ale grupei de la Timișoara. Cu o Sandrine Gruda de neoprit din fața panoului advers, cu masiva Isabelle Yacoubou, paravan eficient în fața atacurilor adverse, toate dublate de experiența și inteligența conducătorului de joc Celine Dumerc, părtașă la toate marile performanțe ale Franței din ultimii ani.

Deși publicul nu s-a înghesuit nici de această dată la sala „Constantin Jude”, încurajările frenetice ale celor 400 de spectatori le-au dat însă elevelor lui Florin Nini energii nebănuite. Startul s-a înscris în limitele normalului, cu cele două echipe mergând cap la cap. Franța a încheiat în avantaj primul sfert, 20-18, după o evoluție bună a tricolorelor, însă cu multe faulturi acumulate. De altfel, timișoreanca Adina Stoiedin, care figurase în 5-ul de start, a acumulat trei greșeli personale în ceva mai mult de trei minute petrecute pe parchet, Florin Nini nemaifolosind-o până la finalul partidei.

20150614_ROU_FRA_002 (Medium)Surpriza plăcută a venit din sfertul 2. Cu timișoreanca Ancuța Stoenescu activă și eficientă ca în vremurile ei bune, România și-a surprins galonatul adversar. Mai întâi, tricolorele au preluat conducerea în minutul 18 (31-29) după o „triță” semnată Gabi Mărginean. Apoi, după câteva momente bune ale Franței, două contraatacuri consecutive, finalizate de Ancuța Stoenescu, au urcat scorul la 47-45. Pentru ca cireașa de pe tort să fie pusă chiar înaintea ultimei sirene: „triță” Stoenescu și 40-37 pentru România la pauză. Un sfert de excepție pentru timișoreanca în vârstă de 35 de ani, aflată actualmente la campioana CSM Târgovișite, cu 12 puncte marcate în acest interval.

România și-a continuat evoluția dezinvoltă și în sfertul 3, unul în care s-a distanțat rapid la 42-37, după o recuperare ofensivă și două puncte importante, marcate de Irimia. Franța părea să preia din nou controlul, conducând din nou, la un punct distanță, în minutul 24 (45-44). România nu s-a lăsat însă mai prejos și s-a distanțat și mai mult, până la un maximum de +7 (58-51), în ultimul minut al sfertului 3, încheiat în cele din urmă cu 60-54.

În debutul actului decisiv, România a ajuns chiar la un ecrart de 9 lungimi, 63-54, după o „triță” a Claudiei Pop. Diferența de 9 puncte avea să se mențină, 65-56, după două minute și jumătate de joc, însă din acest moment, a urmat o cădere bruscă pentru ticolore, care au repetat momentele prelungite de secetă ofensivă din partidele cu Muntenegru și Ucraina. O „parțial” de 0-15, prelungit pe durata a cinci minute, a înclinat definitiv balanța în favoarea Franței, care și-a asigurat și un ultim minut lipsit de emoții, oprind tabela la 76-67.

România rămâne fără victorie la turneul final, după trei partide în care a arătat, din ce în ce mai bine, de la o zi la alta. Fetele lui Florin Nini stau acum la jocul rezultatelor în ceea ce privește calificarea, fiind în primă instanță obligate să învingă la 14 puncte diferență Cehia, în această seară, ultima de Eurobasket la Timișoara.

Timișoreanca Ancuța Stoenescu și Claudia Pop au fost cele mai bune marcatoare ale României, ambele cu câte 14 puncte. Le-au urmat Pașcalău 11, Irimia 10, Mărginean 9, Pavel 7 și Părău 9. Franța a replicat prin veterana Paoline Salagnac, autoare a 17 puncte, urmată de Sandrine Gruda, cu 16 și Endene Miyem, cu 14.

Reacții la cald

„Un meci frumos din partea noastră, un meci la care nici echipa Franței nu se aștepta. Am primit felicitări din partea tuturor, am vorbit cu antrenoarea Franței și cu staff-ul dânsei, au fost încântați, și noi la fel. Am arătat că, printr-o muncă bună, sistematică, putem crește de la meci la meci în cadrul acestei competiții și, sigur, de la etapă la etapă, făcând o comparație între modul în care am jucat anul trecut și cum o facem la acest Eurobasket. M-a bucurat multa atitudinea, modul fetelor de a joca. Ușor, ușor, devenim o adevărată echipă, fetele au început să se cunoască, să comunice mai bine între ele, lucru care ne-a lipsit în perioadele anterioare. De această dată, au înțeles acest lucru și nu pot decât să le felicit și să cred că această echipă are un viitor frumos. Cu o strategie bună în următorii 2-3 ani, putem nu doar să participăm la turnee finale, ci chiar să sperăm la rezultate notabile.

Faptul că am mizat foarte mult pe jucătoarele care au dat randament în acest meci s-a simțit pe final, mai ales la Flori Pașcalău și Gabi Mărginean. Am păcătuit din nou la decizii, la strategie, și-au dorit foarte mult. Am avut și acele ratări ușoare, în urma unor recuperări ofensive, lucru care nu le-a mai dat încrederea necesară. Și, cu siguranță, diferența a făcut-o clasa jucătoarelor Franței.

Am încercat să am un dialog cu arbitri. Baschetul e un joc de contact. Într-adevăr, am avut destul de multe faulturi, fluierate în modul considerat de ei. Cu Ucraina, situația a fost și mai apăsătoare. Probabil am avut reacții întârziate la unele faze, lucru care a permis contacte din lateral. Pe mine mă bucură că am ținut vicecampioana europeană în mână, că am jucat de la egal la egal cu ele. Sigur, maturitatea și experiența trebuie să își dea mâna la un moment dat, avem nevoie de astfel de competiții. 11 jucătoare din lotul Franței sunt în Euroligă, mai puțin românca noastră, Căta-Chițiga, care a jucat în Eurocup. Dar din acest sezon, a semnat la Burges, ca să fie 12”. (Florin Nini, selecționer România)

„Trebuie să ne respectăm adversarii, deoarece la un Campionat European toate echipele sunt puternice. Pe de altă parte, trebuie să ne schimbăm mentalitatea. Ne-am apărat ca o reacție a ceea ce a jucat România, nu am fost noi cele ce au impus acțiunea. S-a văzut că dacă ne apărăm așa cum am făcut-o în ultimul sfert, e foarte greu pentru echipa adversă. Și suntem capabile să facem acest lucru. Dar trebuie să o facem 40 de minute”. (Valerie Garnier, selecționer Franța)

„Bineînțeles, suntem bucuroase, deoarece am reușit să câștigăm, dar în același timp suntem dezamăgite. Știam că va fi un joc greu, pentru că România joacă în fața propriilor fani și are o echipă bună, cu jucătoare valoroase. Cu siguranță, și-au dorit să câștige. Noi am comis foarte multe greșeli, deși am discutat cu antrenoarea chiar aceste aspecte înaintea meciului. Acesta e un minus pentru noi și trebuie să îmbunătățim situația în vederea următoarelor jocuri”. (Endene Miyem, jucătoare Franța)

„Vreau să felicit publicul, pentru că a crezut în noi până la final. Nu spun că noi nu am fi sperat, dar se pare că ne-am pierdut pe final, deoarece am avut o echipă mare în spate. Ne pare rău de această înfrângere. În sport, nu știi niciodată când vei câștiga sau când vei pierde. Eu consider că acesta a fost cel mai bun meci al nostru de până acum”. (Ancuța Stoenescu, jucătoare România)

About Gabriel Toth

Leave a Reply