Euro 2014: România deschide balul la Debrecen

romania-euro-handbal-2Naţionala de handbal feminin a României începe, astăzi, cu adevărat abrupt acest Campionat European din Ungaria şi Croaţia, pentru că adversară îi va fi chiar cea mai recentă campioană olimpică, reprezentativa Norvegiei. De foarte mult timp, tricolorele n-au mai avut parte de o competiţie atât de grea şi aici facem referire nu doar la prima fază a turneului final ci şi la ce ar putea să urmeze, în grupele semifinale.

Selecţionerul Gheorghe Tadici a lăsat să se înţeleagă faptul că o clasare între primele opt formaţii ale Continentului ar fi onorabilă, dar jucătoarele s-au ferit să-şi anticipeze evoluţiile într-o anumită limită. S-a tot vorbit zilele acestea de la stare ponderată până la ultra-optimistul „careu de aşi” în care s-ar putea regăsi România peste două săptămâni la Budapesta. Vedeta Cristina Neagu a agreat strategia luării meciurilor „bucată cu bucată” şi personal mi se pare că are dreptate. Fetele nu au nevoie de o presiune prea mare, pentru a-şi putea face jocul în faţa unor echipe luptătoare precum Norvegia şi Danemarca în primele partide. Abia în disputa cu Ucraina am putea fi mai siguri de puncte adunate.

Tadici a vorbit în termeni laudativi despre lotul pe care-l coordonează, comparând cu atmosfera de care a avut parte în anii anteriori când aşteptările au fost mai mari, însă dezamăgirile le-au luat locul destul de brusc. România s-a pregătit mai serios de data aceasta, iar în plus cele câteva accidentări din lotul tricolor devin de domeniul trecutului. Speranţele pentru un rezultat bun în faţa Norvegiei sunt alimentate puţin şi de veştile recente din tabăra scandinavelor; accidentarea puternicului inter Linn Sulland a dat peste cap planurile antrenorului Thorir Hergeirsson, făcând disputa de deschidere a grupei B şi mai echilibrată. Ca „thriller-ul” să fie şi mai captivant să menţionăm că meciul va fi arbitrat de capricioasele surori Bonaventura (Franţa).

Aşadar începe Campionatul European, cu meciurile din Ungaria, din grupele A şi B:

  • În grupa A, la Gyor avem Spania-Polonia (ora 19) şi interesantul duel Ungaria-Rusia (ora 21,30).
  • În grupa B, de la Debrecen: Norvegia-România (ora 19,15) şi Danemarca-Ucraina (ora 21,30).

 

Câteva scurte curiozităţi despre combatantele menţionate:

SPANIA are o echipă a contrastelor; 8 jucătoare ce au trecut de câte 100 de selecţii, 14 fete care au mai puţin de 20 de prezenţe şi alte 6 care sunt debutante.

POLONIA revine la un Campionat European după opt ani, dar e pe val, graţie prestaţiei surprinzătoare de anul trecut de la Mondiale.

UNGARIA e pentru prima dată fără playmaker-ul Anita Gorbicz, dar are cea mai înaltă jucătoare a „europeanului”, Szimonetta Planeta (1m 98cm)

NORVEGIA de 14 ani e tot pe podiumul continental; singura dată când s-a clasat în afara podiumului a fost în anul 2000, la Bucureşti.

ROMÂNIA e singura echipă calificată la acest turneu final fără să aibă golaveraj pozitiv în preliminarii; compatrioatele noastre au înscris 103 goluri şi au primit… tot 103!

DANEMARCA are cea mai mare viteză pe contraatac şi repunere de la centru; danezele o vor sărbători pe Kristina Kristiansen la meciul cu nr 100 contra UCRAINEI.

Leave a Reply