Dinastia Băban, în alb-violet! Denis, pe urmele tatălui Marcel: „Îmi doresc să-mi depășesc tatăl”

Marcel și Denis Băban, despre trecutul și viitorul în alb-violet • Amintirile lui Marcel Băban despre amicalele cu Előre Békéscsaba din anii ’90 • Noutăți despre școala de fotbal de la Jimbolia, care împlinește un deceniu de activitate

20160707_185423

Denis Băban (în stânga), speră să îi calce pe urme tatăului său, care a fost cel mai prolific marcator al Politehnicii în ultimul deceniu al secolului trecut.

Marcel Băban e un nume ce nu are nevoie de nicio prezentare pentru suporterii poliști. A fost unul dintre cei mai importanți jucători ofensivi ai clubului alb-violet, pentru care a evoluat în mai multe perioade, de-a lungul anilor ’90, reușind să înscrie 53 de goluri în primele două ligi pentru Politehnica. După aproape două decenii, numele Băban revine în alb-violet, prin fiul lui Marcel, Denis. Crescut la școala de fotbal a tatăului său din Jimbolia, unde s-a călit la nivelul celui de-al patrulea eșalon, Denis Băban (născut 1997) a luat contactul în primăvară cu Liga a III-a, evoluând pentru Mama Mia Becicherecu Mic, iar din această vară a făcut pasul spre liga secundă, fiind una dintre achizițiile nou-promovatei ASU Politehnica.

Cu ocazia meciului de ieri, de la Békéscsaba, i-am abordat pe Băban junior și senior. Marcel n-a lipsit la niciun meci al fiului său, Denis, din acest cantonament. De altfel, cei doi fac zilnic naveta între Békéscsaba și Jimbolia, deoarece Denis susține, în această perioadă, examenul de Bacalaureat.

988320_613629465354733_583052092_n

Denis Băban (în roșu) a fost adversarul lui ASU Politehnica atât în Liga a IV-a, cât și în eșalonul al treilea

Denis, cum e la ASU Politehnica?
Mă simt foarte bine, e perioada de pregătire, care e cea mai grea. Sperăm să fie bine până la urmă, să ne ajute acest cantonament, să îl încheiem fără accidentări și să începem campionatul cât mai bine.

Ați disputat două amicale deja în cantonamentul de la Békéscsaba, cu formația locală. Cum s-au simțit aceste jocuri din teren?
Nivelul adversarilor e asemănător cu al nostru, însă noi suntem îngreunați după antrenamentele pe care le-am făcut în acest cantonament. E clar că ne este mai greu decât celor din Békéscsaba, care sunt mai avansați în pregătire. Dar eu zic că ne ținem bine.

Cum sunt condițiile pe care le-ai găsit aici, la Békéscsaba?
Condițiile sunt foarte bune, de la A la Z. Cazare, alimentație, medicamentație, terenuri de antrenament, totul e foarte bine, avem la dispoziție tot ce ne trebuie pentru un astfel de stagiu.

Tatăl tău a jucat pentru vechea Poli, în anii ’90, și e obișnuit cu acea atmosferă incendiară creată de Commando Viola. Speri săi îi calci pe urme?
Sigur, sper să îi calc pe urme tatălui meu și chiar să îl depășesc, dacă se poate. Asta mi-am propus de la bun început. În fața suporterilor lui Poli am mai jucat în Liga a IV-a și apoi în Liga a III-a. E foarte frumos, din punctul meu de vedere e cea mai frumoasă galerie din țară. E splendid să joci cu asemenea fani în spate. Te motivează…

Cum merge cu BAC-ul?
(râde) Foarte bine merge. Mâine (n.r. – azi) mai am o ultimă probă, la geografie. Sper să fie bine și cu BAC-ul și să trecem peste toate cu bine.

Marcel Băban: „Sunt convins că Denis îmi va călca pe urme”

Fostul atacant al Politehnicii, Marcel Băban, se bucură de faptul că fiul său are șansa de a lua pulsul ligii secunde, și de a evolua în fața suporterilor pe care i-a avut și el în spate în anii ’90, în perioada în care scutura de 53 de ori plasele porților adverse în tricoul alb-violet.

marcel-baban

Marcel Băban în tricoul lui Poli, în urmă cu exact două decenii

„Eu mă bucur foarte mult că Denis a venit aici. E o echipă tânără, un antrenor tânăr, cu toții sunt dornici de afirmare și au demonstrat din plin că au meritat să promoveze în Liga a II-a. Ceea ce se întâmplă aici e un lucru foarte frumos. În plus, sunt și acei suporteri extrem de bine organizați, care fac acea atmosferă fantastică la fiecare meci. Mă bucur foarte mult că s-au atașat de o echipă în primul rând curată”, ne-a spus Băban senior.

Plecând de la zicala „așchia nu sare departe de trunchi”, Marcel Băban se așteaptă ca Denis să îi calce pe urme și – de ce nu? – să îl depășească.

„Eu m-aș bucura să îmi calce Denis pe urme și sunt convins că o va face. A demonstrat și la Liga a IV-a, și la Liga a III-a și cred că va face față cu brio și la Divizia B. Sunt sigur că prin evoluțiile sale, îi va mulțumi pe suporteri și pe toți cei implicați în cadrul clubului. Are 18 ani, are un viitor în față și eu prevăd că va fi unul frumos”, ne-a mai spus Băban.

Pe lângă fotbal, Marcel Băban mai are un motiv de mândrie cu fiul său, Denis fiind și un elev foarte silitor. Tânărul fotbalist al lui ASU Politehnica susține în aceste zile examenul de Bacalaureat și, până acum, s-a descurcat foarte bine.

„Învață foarte bine, am tot făcut naveta între Bekescsaba și Jimbolia, pentru că are BAC-ul în aceste zile. Sper să iasă cu bine din acest examen, să ia BAC-ul cu o medie bună, iar din toamnă să înceapă o facultate. Pe lângă fotbal, e foarte important și acest pas, pentru viitorul lui”, ne-a mai spus Marcel Băban, despre fiul său.

Marcel Băban s-a născut la 16 noiembrie 1968 și a început fotbalul în localitatea natală, la Ceramica Jimbolia. De-a lungul anilor, a mai trecut pe la Progresul Timișoara, SV Darmstadt (Germania), Rapid București, Bohemians Praga (Cehia), Ruch Chorzow (Polonia), Corvinul Hunedoara, Olimpia Satu Mare, Unirea Sânnicolau Mare, UTA, iar cariera și-a încheiat-o la echipa școlii sale de fotbal, în eșalonul al patrulea. La Politehnica Timișoara a evoluat în trei perioade (1991-1993, 1994-1996 și 1998-2000), reușind în total 53 de goluri pentru alb-violeți în primele două divizii, în 138 de meciuri disputate.

„Călăul” lui Előre în anii ’90: „Mereu a existat o colaborare bună cu Békéscsaba”

ASU Politehnica va întâlni mâine, pentru a treia oară, formația din Békéscsaba, de această dată fiind vorba de prima echipă a celor de la Előre 1912. Între reprezentantele alb-violete ale celor două orașe a existat o colaborare strânsă de-a lungul anilor, meciurile amicale dintre Poli și Békéscsaba devenind o obișnuință în anii ’80 și ’90.

1995_02_18-poli-elore_bk2-0tt95_07

Secvență din amicalul dintre Poli și Békéscsaba, din 18 februarie 1995. Săvoiu și Băban (în tricouri deschise) presează poarta lui Bay

Marcel Băban își amintește de amicalele cu cei de la Előre, de la mijlocul anilor 90. Și în mod special, de un meci disputat între Poli și Békéscsaba în februarie 1995, în cadrul unui turneu amical desfășurat la Timișoara, când bănățenii s-au impus cu 2-0, prin „dubla” semnată de Băban, în minutele 18 și 78.

„Îmi aduc aminte de acele meciuri. Au fost verificări foarte bune pentru perioadele de pregătire. Ei erau în prima ligă, noi la fel. Întotdeauna a existat o colaborare bună între Békéscsaba și Poli. Aici au și jucat mai mulți jucători de la noi, Pascu, Ionuț, Vlaicu, Miculescu, așadar relațiile au fost întotdeauna bune. Probabil a contat și faptul că ambele cluburi au aceleași culori, alb-violet. E un lucru cât se poate de bun că se mențin astfel de colaborări cu echipe din străinătate, deoarece condițiile de pregătire și de joc sunt foarte bune aici, iar testele sunt utile pentru ambele formații”, ne-a spus Marcel Băban.

Pentru conformitate, iată și formațiile utilizate de cele două grupări la amicalul amintit, disputat la 18 februarie 1995:

Poli: Țurcaș – Contra, Pelici, Macavei, Stoicov – Fl. Călin, Vlaicu, Al. Kovacs – Contescu, Săvoiu, Băban. Au mai jucat Almășan – Velcea, Perșa, Trandu, R. Sandu, Gușatu.
Békéscsaba: Bay – Szuti, Ulsmayer, I. Csato, Zahoran – Fodor, Szarvasz, S. Csato, Kasik – Kulcsar, Ultracsko. Au mai intrat Varga, David, Luca și Csepregy.

„Ca infrastructură, Ungaria e peste noi, dar în ceea ce privește nivelul campionatului, nu pot spune același lucru. Echipa lor națională a demonstrat că joacă un fotbal frumos, iar infrastructura foarte bună de aici, care a fost mai mereu la un nivel bun, a jucat un rol important în formarea acestei generații”, concluzionează Marcel Băban.

Camerunezi și nigerieni la Jimbolia

Proiectul Școlii de Fotbal „Marcel Băban” din Jimbolia intră într-o nouă etapă, acum, la exact un deceniu de la lansarea proiectului. Chiar dacă echipa din Liga a IV-a a avut parte de un retur zbuciumat, cu rezultate modeste, Marcel Băban spune că din sezonul viitor gruparea sa va avea o cu totul altă față. Și, în același timp, un iz… internațional.

„În retur, echipa nu a mers foarte bine. Mă așteptam la aceste rezultate, pentru că am promovat foarte mulți copii de 14-15 ani. E bine totuși că nu am retrogradat. Din această vară vom avea o cu totul altă față, pentru că vor sosi mai mulți jucători la echipă. E vorba despre câțiva camerunezi și nigerieni, care deja și-au primit vizele, plus din țară vor sosi tineri de 17-18 ani. Proiectul nostru se bazează mai departe tot pe tineret, dar va avea un alt parcurs. Jucătorii din Africa au fost la Jimbolia și în noiembrie, s-au pregătit o lună alături de noi. Ei au sosit prin domnul Eutin Bojin și sunt foarte mulțumit de ei. Sunt jucători foarte buni, de perspectivă. Sperăm să se integreze cât mai repede, pentru că vor avea nevoie de ceva timp până se vor acomoda, dar sper să ne ajute… atât ei pe noi, cât și noi pe ei”, ne-a spus Marcel Băban, preocupat de zece ani de creșterea tinerelor talente din Jimbolia.

About Gabriel Toth

Leave a Reply