Din teren, la academie: Dan Păltinișanu pune punct unei cariere longevive pentru a se ocupa de viitorul lui BC Timișoara

paltiDan Păltinișanu și-a încheiat cariera de jucător în această vară, după un sezon și jumătate petrecut departe de casă, la BC Mureș. Pe 30 noiembrie, va împlini 35 de ani și, deși nu a dus lipsă de oferte, a decis să revină la Timișoara, alături de familie. Chiar dacă nu-l vom mai vedea luptându-se sub panou, îl vom regăsi tot în lumea baschetului, „Pălti” fiind numit director al noii academii de baschet înființată de BC Timișoara.

În 1997, atunci când își făcea pentru prima oară apariția în maioul lui Elba, într-un meci de primă ligă, iubitorii sportului din Timișoara îl știau doar drept fiul regretatului Dan Păltinișanu, fostul căpitan al lui Poli care, de doi ani, dădea și numele celui mai mare stadion al orașului. Avea 18 ani neîmpliniți și era total lipsit de experiență, luând startul în baschet abia în primăvara lui 1995, după câteva tatonări cu fotbalul și handbalul. Avea printre colegii de echipă baschetbaliști versați, precum Alin Bâcov, Dan Ionescu, Rareș Apostol și lista poate continua. Compensa însă printr-o statură impresionantă și prin determinare, două dintre elemnentele care l-au transformat într-unul dintre cele mai de seamă produse ale școlii de baschet timișorene de după Revoluție.

A jucat, timp de 12 sezoane și jumătate, baschet pentru Timișoara, oraș de care și-a legat cea mai mare parte a carierei. A mai trecut, în scurte peripluri, pe la Dinamo București, CSU Sibiu, Gaz Metan Mediaș și Asesoft Ploiești pentru ca, ultimul an și jumătate din cariera sa, să și-l petreacă la Târgu Mureș.

1234904_3405831602718_761885825_n

Dan Păltinișanu, cu numărul 14, în primii săi ani la Elba (foro: arhiva personală Relu Novac)

În vara acestui an a decis să pună punct unei cariere de jucător întinsă pe durata a două decenii și să accepte o nouă provocare. E vorba despre postul de director al Academiei BC Timișoara, pe care clubul alb-violet o va porni din septembrie.

„Fizic, aș mai fi putut juca, chiar am avut oferte, dar nu am mai vrut să stau departe de familie. Academia BC Timișoara a fost argumentul de a mă întoarce acasă, mai ales că managerul Leontin Demaio m-a sunat din timp, când campionatul mai era în desfășurare. Mi-a spus că dacă renunț la activitatea de jucător, s-a gândit la mine pentru postul de director al Academiei, că am poarta deschisă oricând. Prin urmare, ne-am întâlnit, mi-a expus ideile sale, care mi s-au părut interesante, așa am decis să accept”, a declarat „Pălti”, pentru bctimisoara.ro.

Fostul pivot a sesizat din interior, în ultimii 15-20 de ani, că marea problemă a baschetului românesc e la nivel juvenil. Deși funcția pe care a preluat-o la Academia BCT e una administrativă, „Pălti” spune că nu s-ar da la o parte de la preluarea unei grupe de copii.

„Juniorii sunt principală problemă în baschetul românesc și în sportul românesc în general. Consider că noi, cei tineri, trebuie să ne implicăm, să schimbăm mentalități, să construim o școală de baschet românească. Mulți dintre noi avem avantajul de a fi lucrat cu antrenori străini, cu baschetbaliști din Europa sau de peste Ocean, crescuți în școli cu renume, alții au jucat în afara țării, așa că am înțeles cu toții ce înseamnă baschetul adevărat și putem schimba multe. Eu am o funcție administrativă, dar aș fi dispus să iau o grupă de juniori, pentru că îmi place tare mult să lucrez cu copiii”, mai spune Păltinișanu.

Academia-BCT-intAcademia de baschet a clubului timișorean va funcționa din toamnă, până atunci urmând a mai fi organizate două selecții, în 30 august și 13 septembrie, de fiecare dată la ora 11, la sala „Constantin Jude”.

„Timișoara posedă resurse considerabile și merită să aibă o școală de baschet redutabilă. De fapt, acesta este viitorul: echipele să crească jucători și să-i promoveze, nu să-i cumpere. Va fi tot mai greu în sport, iar cine poate crește baschetbaliști de valoare va avea un avantaj tot mai mare”, mai spune Păltinișanu.

Academia este dedicată copiilor între 7 și 14 ani; taxa va fi de 100 de lei/lună, iar grupa de 14 ani va fi înscrisă în Campionatul Național al acestei categorii de vârstă.

About Gabriel Toth

Leave a Reply