Cristi Gălan încheie al treilea an în alb-violet: „Dacă vom promova în Liga a II-a, voi scrie o carte”

©  Emanuel Titus Iliesi

© Emanuel Titus Iliesi

Unul dintre cei mai vechi componenți al liderului din C4, ASU Politehnica, e chiar cel ce poartă banderola de căpitan. Cristian Gălan încheie al treilea an calendaristic în tricoul alb-violet, fiind unul dintre puținii jucători rămași de pe vremea când echipa evolua în cel de-al cincilea eșalon. Fundașul central în vârstă de 27 de ani privește cu mândrie la tot ceea ce s-a realizat în această perioadă, fiind chiar inspirat să scrie o carte despre ascensiunea grupării alb-violete, de la deplasările pitorești la Leucușești ori Bucovăț, până la porțile ligii secunde.

Cristi Gălan s-a alăturat lui ASU Politehnica la mijlocul sezonul 2012/2013, atunci când alb-violeții evoluau în Campionatul Județean. Acum, finalul anului îl găsește pe primul loc în Liga a III-a, cu perspective mari de accedere în eșalonul secund, după un drum greu, dar plin de amintiri frumoase.

„Chiar vorbeam cu niște prieteni și le spuneam că, dacă vom promova în Liga a II-a, voi scrie o carte. Primul meu meci la Poli a fost un 1-8, într-un amical cu Ghiroda. Iar acum am ajuns să avem probleme doar atunci când nu respectăm ceea ce avem de făcut pe teren. În rest, dominăm orice adversar. Chiar și cu o echipă destul de tânără cum suntem noi, și fără mare experiență, e foarte bine. Chiar merită să scrii o carte despre un asemenea parcurs”, a spus Gălan cu zâmbetul pe buze, gândindu-se la tot ce a trăit în ultimii trei ani.

Pentru Cristi Gălan, anul 2015 a fost unul de ținut minte. Nu doar din punct de vedere fotbalistic, ci și pe plan personal, deocarece în acest an s-a și căsătorit. „De departe, a fost cel mai bun an de când sunt la Poli și, în plus, a fost cel mai bun an din viața mea. S-au întâmplat multe lucruri frumoase în 2015 pentru mine. Sunt foarte bucuros…”, a mărturisit Gălan.

În urmă cu trei ani, Gălan sosea la ASU Politehnica din Liga a III-a, unde a fost tot campion de toamnă, cu Flacăra Făget. Și atunci a fost vorba de o surpriză, iar antrenorul echipei era tot… Sorin Brîndescu. Fundașul alb-violeților a făcut o comparație între nivelul eșalonului al treilea de la ultima sa experiență și cel pe care l-a găsit în acest sezon.

„În ultimul sezon petrecut în Liga a III-a, când jucam pentru Flacăra, pot spune că nivelul era mai slab decât acum. A promovat Motru în acel an, iar noi am terminat turul pe primul loc, cu o echipă care nu lua niciun leu. Nici măcar un leu!… Tot cu domnul profesor Brîndescu. De aceea spun, acum e un nivel mult mai bun. Sunt echipe bine organizate, susținute de primării, echipe cu bani, ceea ce ne motivează și pe noi să evoluăm cât mai bine”, a spus Gălan.

Căpitanul alb-violeților consideră că iararhia din Seria a IV-a din acest moment reflectă realitatea din teren, considerând Cugirul, Ighiul și Sebișul drept principalele contracandidate la promovare.

„Cugirul e o echipă foarte bună. Și noi când am jucat contra lor i-am simțit că sunt o echipă bună. Am câștigat cu 2-0, dar s-a văzut că sunt solizi. Au o echipă bună, omogenă, joacă de mult timp împreună. Au fost și vicecampioni anul trecut în seria lor. Și Ighiu e o echipă solidă, la fel și Sebișul. În mare parte, clasamentul actual reflectă realitatea din teren, cu mențiunea că noi puteam avea mai multe puncte avans dacă eram puțin mai atenți”, e de părere Gălan.

Fundașul polist a încercat să ofere o explicație și sincopelor din acest tur de campionat, ASU Politehnica înregistrând singurele două înfrângeri chiar cu „vecinele” CSM Lugoj și Mama Mia Becicherecu Mic.

„Cred că a apărut o oarecare relaxare. Se știe că noi, bănățenii, ne punem piedici între noi. Poate a fost o mai mare motivare din partea adversarelor noastre, iar noi am fost luați prin surprindere. Dar, cu siguranță, nu se va mai repeta acest lucru și în retur. Acasă oricum parcă jucăm alt fotbal decât în deplasare. Sper totuși ca și pe teren străin să avem în retur prestații bune, pentru a putea promova fără probleme”, a mai spus Gălan.

Dacă era întrebat în vară despre clasarea lui ASU Politehnica la finele turului, Cristi Gălan nu s-ar fi gândit la primul loc. Mai ales că, după promovare, echipa a pierdut câteva piese de bază.

„Nu mă așteptam. Când am pierdut acei jucători, am crezut că vom slăbi puțin, dar juniorii care au venit s-au integrat foarte bine și nu s-a simțit absența celor ce au plecat. E clar că Naidin, Drăghici, Filimon sau Gavriluță ne-ar fi fost extrem de utili, prin experiența lor în primul rând, dar și prospețimea celor tineri s-a dovedit a fi benefică pentru echipa noastră”, spune căpitanul lui Poli.

După plecarea lui Gavriluță, alături de Gălan, în centrul defensivei, a sosit un alt fundaș de mare experiență, Dănuț Bilia. Cei doi dau deja senzația că joacă de o viață împreună, însă sunt ambii conștienți că mai au câteva lucruri de corectat în perspectiva returului.

„Mă înțeleg foarte bine cu Dan, atât pe teren, cât și în afara lui. E un băiat super, super… Nu îl cunoscusem până acum, deși auzisem de el. Sunt bucuros că l-am cunoscut acum, că ne înțelegem bine și că facem un cuplu bun. Chiar dacă, sincer să fiu, am luat destul de multe goluri. Dar au fost și faze fixe, au fost și penalti-uri, iar dacă noi vom remedia micile sincope, vom deveni în retur cea mai bună apărare a campionatului”, a mai spus Gălan.

Privind în urmă la anul 2015, Cristi Gălan și-a ales cele mai frumoase momente trăite pe teren, în tricoul alb-violet. „Cele mai frumoase momente pentru mine în 2015 au fost victoria cu Ripensia, de pe «Dan Păltinișanu», și promovarea contra Lupacului. Momente minunate, comparabile poate, dacă privesc în urmă, cu victoria de la Racovița, din Liga a V-a. Cred că acestea sunt cele mai frumoase amintiri ale mele de când sunt la Poli”, a conchis căpitanul lui Poli.

About Gabriel Toth

Trackbacks

Leave a Reply