Copiii de la Fundația de Abilitare „Speranța” au făcut cunoștință cu handbalul

14215700_1364788610227917_102184237_oCopiii cu nevoi speciale de la Fundația de Abilitare „Speranța” și-au găsit o nouă pasiune în lumea sportului: handbalul. Înotul și atletismul, pe care le practică deja, le-au adus în ultimii ani o salbă de medalii la întreceri naționale și internaționale, iar duminică micuții au făcut cunoștință cu handbalul, cu ocazia turneului amical „Cupa Banatului” organizat la sala „Constantin Jude”, de grupările HC Giroc și Poli II Timișoara.

La invitația organizatorilor turneului, patru mici sportivi de la Fundația de Abilitare „Speranța” au luat parte, duminică, la patrulaterul internațional de la sala „Constantin Jude”. Alături de localnicele HC Giroc și Poli II Timișoara, au participat formații de ligi inferioare de peste hotare, KC Mako (Ungaria) și Buducnost Alibunar (Serbia). Turneul a fost câștigat de reprezentanta Ungariei, trupa din Mako învingând la mare luptă în finală pe HC Giroc, cu 24-23. Cea de-a treia treaptă a podiumului a fost ocupată de Poli II, iar sârbii din Alibunar s-au clasat pe poziția a patra.

Aruncarea de deschidere a meciurilor a fost dată de Alexandru Țurcanu, un sportiv în vârstă de 9 ani, cu sindrom Down, de la Fundația de Abilitare „Speranța”. În ciuda vârstei sale fragede, Alexandru are deja un palmares impresionant ca sportiv, având medalii câștigate la competiții de înot, judo, karate și patinaj.

„A fost o onoare pentru noi să putem da startul acestei competiții. Alexandru a fost încântat. Cel mai probabil, handbalul va fi noua lui mare iubire”, a declarat Marius Pârjol, kinetoterapeut la Fundația de Abilitare „Speranța”.

Unul dintre momentele pe care micuții de la Fundație nu îl vor uita prea curând fost schimbul de pase cu handbaliștii de la HC Giroc. Deși poate din exterior totul a părut o simplă joacă, pentru cei de pe parchet a fost un adevărat schimb de experiență. Copiii au învățat direct de la handbaliști despre toleranță, prietenie și fair-play, iar echipierii formației din Giroc au învățat de la micuți, la rândul lor, despre bucuria jocului și puterea de a depăși bariere prin sport. La final, micuții de la Fundația de Abilitare „Speranța” au fost recompensați cu o cupă onorifică, în semn de respect pentru eforturile lor.

Fundaţia de Abilitare „Speranţa” (FAS) este o organizaţie neguvernamentală cu aproape 25 de ani de activitate în sprijinul copiilor cu nevoi speciale şi al familiilor acestora, având ca misiune includerea micuților ȋn școli și grădiniţe obișnuite, precum și schimbarea mentalităţii și atitudinii faţă de ei.

About Gabriel Toth

Trackbacks

Leave a Reply