Cele două fețe ale Informaticii – premianți la futsal, corigenți la purtare

© Emanuel Titus Iliesi

© Emanuel Titus Iliesi

Informatica Timișoara se apropie de podium, după victoria muncită de astăzi, de pe teren propriu, cu 3-2 în fața uneia dintre revelațiile actualului sezon, Dunărea Călărași. Un succes important și meritat – fără doar și poate! – însă umbrit de incidentele din ultimul minut al întâlnirii, pornite de la o țâșnire de pe bancă pe parchet, pentru stoparea atacului advers, a… portarului Vasile Giurcanu.

Prima repriză a aparținut oaspeților, în ciuda dominării teritoriale a Informaticii. Movileanu & co. au reușit să profite la maximum de greșelile gazdelor și să intre în avantaj la pauză. În minutul 7, Vârlan a deschis scorul, cu o reluare din fața porții, după așezarea excelentă a lui Plugaru. Patru minute mai târziu, Tomescu apare la finalizare, după o fază similară, dar ratează desprinderea. Timișoara a restabilit egalitatea în minutul 17, prin noul căpitan al echipei, Slobodan Rajcevic, care a marcat superb, cu un vole din afara semicercului. Gazdele au fost aproape de a intra pentru prima oară în avantaj, însă în minutul 18, portarul dunărenilor, Cinaru, deși s-a aruncat prea devreme, a reușit să blocheze reluarea lui Savio, din apropiere. Iar cum și în fotbalul de sală ocaziile se răzbună, Călărașiul a marcat din nou la faza următoare, prin antrenorul-jucător Marian Șotârcă, din pasa lui Krstic.

Avantajul minim (2-1) pe care Dunărea l-a avut pe timpul pauzei n-a rezistat decât zece secunde în repriza a doua. Chiar la prima acțiune de atac din mitanul secund, Savio Valadares a marcat, din pasa lui Milos Simic. Două minute mai târziu, Informatica a fost aproape de a intra în avantaj, însă portarul Cinaru – excelent în jocul de astăzi – a respins în transversală șutul violent al lui Rajcevic, de la distanță. După alte două ocazii mari ale gazdelor (Savio și Felipe), dar și o transversală a Călărașiului (Krstic), timișorenii au preluat conducerea, grație reușitei superbe a lui Savio Valadares, din minutul 34, cu un șut plasat, din lateral stânga, care l-a păcălit pe Cinaru.

Rămân punctele, dar și ultima impresie

Timișorenii și-au dat în petec în ultimele secunde ale întâlnirii și au umbrit o victorie pe care, de altfel, au meritat-o cu prisosință. Cu 10 secunde rămase pe ceas, pe o fază de atac a oaspeților (cu portar-jucător), goalkeeperul Informaticii, Vasile Giurcanu, aflat pe banca de rezerve, a țâșnit în teren, pentru a-l deposeda pe jucătorul aflat la minge. Un gest care, în dicționarele de antonime, s-ar găsi exact în dreptul termenului de „fair-play”, sancționat doar cu un cartonaș galben de brigada formată din Georgian Ionescu (Buzău) și Roberto Gunciu (Popești-Leordeni). Jucătorii celor două echipe, cele două staff-uri tehnice, conducătorii celor două grupări și oficialii meciului au ocupat parchetul, pentru a-și regla conturile. Iar în mijlocul incidentelor, o sticlă de apă de lângă banca Informaticii a fost vărsată pe suprafața de joc, pentru a prelungi momentul de întrerupere.

Sună cunoscut? Cu siguranță, da! În iunie, la meciul al doilea al finalei Ligii I, același comportament l-a avut și banca viitoarei campioane, City’US Târgu Mureș. Atunci, în rolul „rezervei rebele” a fost Mimi Stoica, iar la o altă fază, tot pe un atac al gazdelor, de pe banca mureșenilor s-a stropit parchetul cu apă. Gesturi pe care le-am condamnat și atunci (CRONICA FINALEI) și le condamnăm și acum, chiar dacă de această dată vinovată e o echipă din Timișoara. „Scopul scuză mijloacele” pare, așadar, o maximă binecunoscută în Liga I de futsal și pusă în practică ad litteram.

„A fost această intrare a lui Sile, pe care noi nu am prevăzut-o. I-am spus și antrenorului de la Călărași că nu a fost ideea mea, ci pur și simplu nebunia unui portar. Bineînțeles, a fost bine pentru noi, dar eu nu sunt de acord cu astfel de lucruri, eu vreau să joc în teren meciul. Chiar mă speriasem, am crezut că va lua roșu, dar i s-a dat galben până la urmă”, a comentat gestul lui Giurcanu antrenorul-jucător al Informaticii, Robert Lupu.

„E păcat că se întâmplă așa ceva, la un meci cu o asemenea încărcătură, la un asemenea nivel. E păcat și e total lipsit de fair-play. Noi vrem să jucăm, să oferim respect adversarului, dacă ne dorim să fim respectați. Iar astăzi, Timișoara nu ne-a respectat. Nu cred că lucrurile vor rămâne așa, Cel de sus va avea grijă de toți”, a fost reacția antrenorului-jucător al Dunării, Marian Șotârcă.

Informatica Timișoara: Koivumaki – Felipe, Simic, Rakic, Rajcevic (C). Au mai intrat Lupu, Thiago, Savio și Ilaș.
Dunărea Călărași: Cinaru – Movileanu (C), Plugaru, Krstic, Radu. Au mai intrat I. Dumitru, Șotârcă, Tomescu și Vârlan.

About Gabriel Toth

Leave a Reply