Calendarul alb-violet: 19 februarie în istoria lui Poli

1961 Știința Timișoara a disputat un meci amical în compania unei formații din Campionatul Regional, Furnirul Deta. Jocul s-a desfășurat în sistemul a trei reprize de câte 30 de minute, iar câștig de cauză au avut „studenții”, scor 4-1. Pentru timișoreni au marcat Mițaru, Feodot, Petescu și Gârleanu, unicul gol al Detei fiind semnat de Roșu, dintr-o lovitură de pedeapsă. De altfel, și Știința a beneficiat de un penalti, ratat însă de Lereter. În acest joc, timișorenii i-au testat pe Bădulescu, de la Știința Craiova, și Lungan, de la Chimia Govora.

1978 Poli Timișoara s-a impus fără probleme în meciul susținut în deplasare cu Viitorul Gheorgheni, în 16-imile Cupei României. A fost 3-0 pentru alb-violeți, goluri marcate de Anghel (min. 5), Cotec (min. 47) și Mehedințu (min. 82). Un meci jucat în condiții bune, având în vedere perioada anului, știut fiind faptul că la Gheorgheni se înregistrază, de regulă, cele mai scăzute temperaturi din țara noastră. Să vedem însă cum s-au mobilizat gazdele pentru a degaja terenul de zăpadă și gheață:

„Evoluția studenților din orașul de pe Bega la Gheorgheni a fost așteptată cu viu și justificat interes. Pentru aceasta, au făcut intense pregătiri atât jucătorii divizionarei C Viitorul (care din păcate au evoluat ca o echipă dinainte… învinsă) cât, mai ales, organizatorii. După cum este știut, în condițiile unei ierni grele și abundentă în zăpadă, este foarte greu să se poată organiza în bune condițiuni o partidă de fotbal la Gheorgheni, denumit și „polul frigului” din țara noastră. Dar gazdele au depus mari eforturi ca, în ziua meciului, terenul de joc să se prezinte în condiții cât mai bune. Conducerea AS Viitorul, împreună cu organele sportive locale, au luat măsuri pentru a degaja cantitatea de zăpadă din teren, pentru a sparge crusta de gheață groasă de un lat de palmă, împrăștiind chimicale pentru a urgenta topirea gheții și a zăpezii. Și această muncă intensă, care a necesitat multe ore de efort, a fost încununată cu succes, terenul de joc prezentându-se, în ziua partidei, în condiții destul de bune. Calde felicitări organizatorilor”. (Ziarul „Sportul”, din 20 februarie 1978)

Iată și cele două distribuții:

Viitorul Gheorgheni: Biriș – Cercluzan, Buglig, Ruja, Cioloboc – Dumitru (Gyorgy), Galacz, Balint (Papp) – Martin, Farkas, Balazs.
Poli Timișoara: Bathori – Vișan, Păltinișanu, Mehedințu, Barna – Roșca, Dembroschi, Șerbănoiu – Anghel (Iuga), Volaru, Cotec.

1995_02_19-poli-steaua0-0tt95_011995 Turneu fără învingător la Timișoara. Poli (încă divizionară secundă la acea oră) și Steaua au disputat finala patrulaterului organizat pe marele oval de pe Bega. Partida a fost însă întreruptă în minutul 58, la scorul de 0-0. Trebuie spus că repriza secundă a început cu un nivel mai ridicat de tensiune, „Joe” Panait fiind eliminat în minutul 51. Apoi, în fatidicul minut 58, Lăcătuș a fost trimis la rândul său la cabine, pentru un gest nesportiv. În acest timp, antrenorii celor două echipe, Costică Rădulescu, respectiv Țiți Dumitriu, și-au adresat cuvinte grele, fiind la rândul lor eliminați din spațiul tehnic. Nea Costică s-a conformat, însă tehnicianul Stelei a refuzat să părăsească incinta terenului. După scurgerea perioadei de așteptare prevăzută de regulament, centralul Ion Crăciunescu a oprit partida. Iată și formațiile care s-au înfruntat până în minutul 58:

Poli Timișoara: Țurcaș – Contra, Pelici, Macavei, Stoicov – Contescu, Fl. Călin, Vlaicu, Kovacs – Băban, Săvoiu. A mai intrat Almășan.
Steaua București: Stângaciu – Panait, Prodan, Doboș, Pârvu – Militaru, Csik, Panduru, Gâlcă – Lăcătuș, M. Popa. A mai intrat B. Bucur și V. Ion.

Iată rezultatele complete ale patrulaterului de la Timișoara: Poli – Bekescsaba 2-0 și Steaua – FC Argeș 3-0 (în prima zi); FC Argeș – Bekescsaba 5-1 (finala mică) și Poli – Steaua 0-0 (meci întrerupt, finala mare).

2011 Poli Timișoara a fost învinsă de formația sârbă Vojvodina Novi Sad, cu 0-1, într-un meci disputat pe stadionul „Știința”. Unicul gol al întâlnirii a fost marcat de Marebashvili, în minutul 3. Antrenorul alb-violeților, Dusan Uhrin, a utilizat formula Pantilimon – Scutaru, Luchin, Ghionea, Sepsi – Goga, Cisovsky, Alexa, Rocha – Zicu, Magera. Au mai intrat Tameș, Ignatijevic, Axente, Ricketts și Zăgrean.

2011_02_19-poli-vojvodina0-1a03

About Gabriel Toth

Leave a Reply