© Emanuel Titus Iliesi

Sezonul 2017/2018 al ligii secunde va fi abordat de Politehnica Timișoara cu un nou staff tehnic. Funcția de antrenor principal a fost preluată de Bogdan Andone, tehnician în vârstă de 42 de ani, care în stagiunea precedentă a pregătit-o, cu rezultate foarte bune, pe Olimpia Satu Mare. Fostul campion al României cu Rapid vine la Timișoara alături de Gabriel Vochin, care i-a fost secund și la gruparea sătmăreană.

Cu Bogdan Andone la cârmă, Olimpia Satu Mare a încheiat pe locul 9 ediția 2016/2017 a eșalonului secund, însă în iarnă echipa se regăsea în plutonul fruntaș, cu șansa mari chiar la o promovare directă în Liga I. Gruparea de pe Someș a ieșit, treptat, din cursă în timpul returului, când problemele financiare grave ale clubului și-au pus amprenta atât pe rezultate, cât și pe componența lotului.

Noul antrenor al Politehnicii a declarat că a fost convins să accepte oferta venită de la Timișoara văzând la lucru gruparea alb-violetă în sezonul trecut și, mai cu seamă, în meciurile directe cu Olimpia Satu Mare.

„M-a convins deplasarea pe care am avut-o cu Olimpia în toamnă, la Timișoara. Am văzut atunci nivelul de implicare al oamenilor de aici pentru echipă. Am urmărit Politehnica, deși am fost adversari în campionatul trecut. A fost o echipă pe care mi-a făcut plăcere să o urmăresc, care a încercat să joace fotbal, indiferent de adversar, indiferent dacă juca acasă sau în deplasare. E un lucru care în Liga a II-a e mai rar, pentru că sunt multe echipe care caută să se închidă, să blocheze culoarele. Am apreciat Politehnica, aici o organizare foarte bună, care nu se găsește la nivelul ligii secunde și, din păcate, nici la unele echipe din Liga I. Nu în ultimul rând, suporterii sunt un argument important, pentru că la meciul pe care l-am avut la Timișoara, au împins echipa de la spate și au ajutat-o să întoarcă soarta partidei în inferioritate numerică. E un spirit aparte pe care îl transmit jucătorilor. Un fenomen rar, din păcate, în fotbalul nostru. Mă bucur foarte mult că am reușit să ajung la această echipă”, a declarat Bogdan Andone.

Tehnicianul în vârstă de 42 de ani își propune să formeze la Politehnica o echipă competitivă și cu un ritm de joc comparabil cu cel din primul eșalon.

„Primul pas e să formăm o echipă cât mai puternică, cât mai competitivă. O echipă agresivă și cu un ritm de joc cât mai aproape de nivelul Ligii I. Am în vedere deja 4-5 jucători, unii dintre ei foști elevi ai mei, însă nu pot oferi nume deocamdată, pentru că nu sunt certitudini”, a mai precizat Andone.

Bogdan Andone și-a început cariera de antrenor în 2011 la FC Voluntari, într-o perioadă când actuala deținătoare a Cupei României activa în eșalonul al patrulea. A urmat munca alături de Marius Șumudică, la Astra Giurgiu, cei doi sărbătorind împreună titlul de campionă cucerit de gruparea de la Dunăre la finalul sezonului 2015/2016.

Bogdan Andone, în tricoul Rapidului, la finalul anilor 90 (Foto: 1923.ro)

Născut la 7 ianuarie 1975 la Aiud (jud. Alba), Bogdan Andone a debutat în fotbalul mare la Corvinul Hunedoara. A debutat în „A” la doar 17 ani, într-un Sportul Studențesc – Corvinul 3-0, din martie 1992. A mai jucat ulterior la Sportul Studențesc (1993-1994 și 1994-1996), FC Brașov(1994), Rapid București (1996-1997 și 1998-2000), Farul Constanța (1997-1998 și 2009), Oțelul Galați (2000-2002), Ferencvaros Budapesta (2002-2003), Apollon Limassol (2003-2008), Alki Larnaka (2008) și Ermis Aradippou (2009). În palmaresul său, figurează trei trofee importante în tricoul Rapidului: titlul național în 1999, Cupa României în 1998 și Supercupa României în 1999. De asemenea, a devenit campion în Cipru cu Apollon Limassol, în sezonul 2005/2006, tot în acea stagiune echipa sa cucerind și Cupa Ciprului. În culele europene a disputat opt meciuri, în intervalul 1997-2007, în toate competițiile organizate de UEFA în această perioadă (Intertoto, Cupa Cupelor, Cupa UEFA și Champions League).

Sportul Studențesc, în sezonul 1995/1996, cu noii membri ai staff-ului tehnic al Politehnicii în componență: Gabi Vochin (al treilea din stânga, sus) și Bogdan Andone (în centrul rândului de jos) (Foto: romaniansoccer.ro)

Bogdan Andone îl va avea ca secund la Politehnica pe vechiul său prieten Gabriel Vochin. Cei doi au fost colegi la Sportul Studențesc și Farul Constanța, în anii 90, iar apoi adversari în campionatul maghiar, în prima jumătate a deceniului trecut, când Andone juca la Ferencvaros, iar Vochin la Videoton. Noul antrenor secund al Politehnicii are în palmaresul său și o selecție la echipa națională, în 1996, la un amical cu Emiratele Arabe Unite. Născut la 26 decembrie 1973 la București, Gabi Vochin a mai jucat la FC Național, Universitatea Craiova, Rocar București, Ceahlăul Piatra Neamț, Hapoel Nazareth Illit, Hapoel Be’er Sheva și Maccabo Ahi Nazareth.

În staff-ul tehnic vor rămâne, de asemenea,Antonio Foale, antrenorul cu portarii Dragoș Picu și preparatorul fizic Remus Datcu. De asemenea, se discută în aceste zile și cu Sorin Brîndescu pentru o colaborare de pe o altă funcție. „Eu mi-aș dori foarte mult ca Sorin Brîndescu să rămână în cadrul clubului. Nu neapărat doar la centrul de copii și juniori, ci și în jurul echipei mari”, a precizat directorul sportiv Marius Cociu.

„Băieții în ghete” se vor reuni sub comanda lui Bogdan Andone luni, 26 iunie. Programul de pregătire va fi anunțat în perioada următoare. Sezonul 2017/2018 al ligii secunde ar trebui să pornească la drum în data de 29 iulie, cu o serie unică de 20 de echipe.

Trackbacks

Leave a Reply