BC Timișoara, caruselul de antrenori al baschetului timișorean

colaj antrenori

Djordje Jovicic, Predrag Badnjarevic, Srdjan Jovanovic, Tudor Costescu –
antrenorii BCT-ului în ultimii doi ani și jumătate. Nenad Mandic, al cincilea pe listă.

BC Timișoara s-a despărțit marți de Tudor Costescu, datorită rezultatelor nesatisfăcătoare ale echipei, continuând astfel trendul ultimilor doi ani și jumătate. În peisajul baschetului de pe Bega, alb-violeții se remarcă drept un adevărat carusel al tehnicienilor, în condițiile în care celelalte două prim-divizionare din oraș au dat dovadă de stabilitate din acest punct de vedere.

Nenad Mandic, fostul secund al lui Tudor Costescu, e cel de-al cincilea antrenor principal al lui BC Timișoara din ultimii doi ani și jumătate. Ne referim la această perioadă deoarece atât a trecut de la ultimul antrenor cu adevărat longeviv al echipei, Dragan Petricevic, cel ce a stat pe bancă vreme de cinci ani, din vara lui 2006 și până în primăvara lui 2011. De atunci, „leii” au fost pregătiți, pe rând, de Djordje Jovicic (cel ce a asigurat interimatul până la finalul sezonului 2010/2011), Predrag Badnjarevic, Srdjan Jovanovic și Tudor Costescu. Singurul dintre aceștia care a apucat să ducă o ediție de campionat cap-coadă a fost Badnjarevic, care în 2011/2012 conducea echipa în finala campionatului și a Cupei României.

Era post-Petricevic a clubului timișorean seamănă din ce în ce mai mult cu perioada premergătoare venirii acestuia, în perioada 2003-2006 patru antrenori luând loc pe banca celor de la Elba: Srdjan Fiser (cu două mandate), Alin Bîcov, Srboljub Djordjevic și Paul Miron.

Dacă BC Timișoara se află la cel de-al cincilea antrenor într-o perioadă de doi ani și jumătate, celelalte două prim-divizionare ale orașului se remarcă printr-o stabilitate din acest punct de vedere. La Timba, problema băncii tehnice e clară din 2008 încoace, Bogdan Murărescu ocupând postul de antrenor principal al „urșilor” pentru al șaselea sezon la rând. Deși nu are decât 30 de ani, „Muri” e în acest moment cel mai longeviv antrenor din baschetul timișorean la nivel de seniori, reușind să-și califice echipa la trei baraje de promovare – din care unul câștigat, și să o salveze pe Timba de la retrogradare la finalul ediției trecute, când galben-negrii au ocupat un onorant loc 12.

Reprezentanta Timișoarei în baschetul feminin, BCM Danzio, e de asemenea liniștită în ceea ce privește banca tehnică. Actualul antrenor, Dan Ionescu, se află la cel de-al doilea mandat ca antrenor principal: primul l-a început în 2008, anul în care s-a înființat gruparea, și l-a încheiat în vara lui 2011, pentru ca un an mai târziu să revină pe bancă, acolo unde îl regăsim și în prezent. 2011/2012 a fost singurul sezon în care BCM Danzio a experimentat cu alt antrenor la timonă, funcția revenindu-i sârbului Ljubomir Kolarevic, asta în timp ce Dan Ionescu s-a axat pe problemele administrative, din rolul de președinte.

About Gabriel Toth