BC Timişoara – BC Mureş 66-78 sau cum s-au schimbat datele problemei de la ultima finală a Cupei României

shone markovic

“Leii” lui “Shone”, deocamdată incapabili de minuni

BC Timişoara continuă seria înfrângerilor pe linie în Liga Naţională de baschet masculin. Alb-violeţii au înregistrat aseară un eşec totuşi scontat, pe teren propriu, în faţa celor de la BC Mureş Târgu Mureş, scor 66-78. Cu toate acestea, bănăţenii au reuşit o primă jumătate de meci bună, dătătoare de speranţe mai cu seamă pentru meciul de peste două etape, cu Gaz Metan Mediaş, o potenţială contracandidată la evitarea retrogradării.

Meciul de aseară, din sala “Constantin Jude”, a reprezentat reeditarea ultimei finale a Cupei României. În primăvară, la Piteşti, cele două formaţii se întâlneau cu trofeul pe masă, iar BC Timişoara se impunea în prelungiri şi aducea trofeul pe Bega după o pauză de cinci ani. Echipa era pe cai mari, se pregătea de cupele europene şi visa chiar la titlu în acest an. A urmat însă o cădere abruptă, în urma blocării fondurilor dinspre autorităţile locale. BCT a rămas fără bani, fără jucătorii transferaţi iniţial, fără antrenorul Dragan Petricevic. Doar cu un lot încropit peste noapte, care-şi duce traiul de pe o zi pe alta, cu speranţe reduse chiar şi pentru evitarea retrogradării.

De la finala Cupei României disputată la Piteşti a trecut ceva mai mult de o jumătate de an, iar datele problemei s-au schimbat dramatic. Aseară, un BC Timişoara – BC Mureş n-a atras mai mult de 100 de spectatori la sala “Constantin Jude”, deznodământul partidei fiind cunoscut încă dinaintea startului.

Chiar şi aşa, alb-violeţii au reuşit o primă parte de meci foarte bună. După primul sfert, aveau un avantaj de cinci puncte, 19-14. BC Mureş s-a redresat din mers, iar la pauza mare a reuşit să ia faţa gazdelor cu o singură lungime, 34-33. Istoria meciului s-a scris, practic, în sfertul 3, atunci când, pe fondul unor greşeli inerente ale alb-violeţilor, ardelenii s-au desprins, ajungând să conducă la o diferenţă de 13 puncte după o jumătate de oră de joc, 55-42. BC Timişoara avea să-şi adjudece sfertul 4, însă n-a putut decât să ciuntească un punct din handicap, tabela oprindu-se la 78-66 pentru BC Mureş.

Cel mai bun marcator al timişorenilor a fost Kentwan Smith, americanul oprindu-se la 13 puncte. L-au urmat Ivan Jelenic 12, Pavle Reljic 11, Dalibor Djapa 11, George Toth 8, Filip Zekavicic 6 şi Zoran Milencovici 5. De partea cealaltă, Mureşul a avut un om în zi de graţie. E vorba de letonul Mareks Jurevicius, care a încheiat cu 22 de puncte şi procentaje de 100% la toate aruncările (3/3 la două puncte, 4/4 la trei puncte şi 4/4 la aruncările libere). Au mai punctat Baro 15, Martinic 12, Gajovic 10, Fraseniuc 7, Polyak 5 şi Kemp 4.

***

“Primele două sferturi au fost poate cele mai bune ale noastre din acest campionat. S-a văzut însă lipsa noastră de experienţă, am comis greşeli 2-3 minute, iar diferenţa a ajuns la 10 puncte pentru Târgu Mureş, am căzut psihic şi chiar fizic. Am reuşit să ne apărăm foarte bine, mai ales prin Cătălin Petrişor, care a făcut foarte bine faza defensivă. Ne-a scăpat doar Jurevicius, care a marcat din toate aruncările, nu a ratat nimic. Sunt mulţumit, cum spuneam, mai ales de prima parte a jocului. Lor le-a lipsit căpitanul, Ivan Ivanovic, însă ştiam că dacă ei vin fără el, vor fi foarte mari probleme pentru noi, pentru că se schimba tot sistemul tactic, ceea ce pe noi ne dezanatajează”, a declarat la final antrenorul Timişoarei, Nenad “Shone” Markovic.

***

BC Timişoara are şi în weekend meci acasă. Sâmbătă, de la ora 18, la sala “Constantin Jude”, alb-violeţii au în faţă o nouă “misiune imposibilă”, în faţa celor de la U-BT Cluj.

About Gabriel Toth

Leave a Reply