Baschetul feminin din Timișoara, de la moarte clinică la magnet de trofee

62601_481608735245521_1429499795_n
Vreme de 12 ani, baschetul feminin din Timișoara nu a avut reprezentare în primul eșalon. Mai mult decât atât, ani buni nu a existat nicio echipă de senioare, astfel că tinerele talente lansate la CSS Bega au fost nevoite fie să se lase de sport, fie să își încerce norocul în alte zări. Situația s-a schimbat radical în ultimii cinci ani, capitala Banatului remarcându-se ca una dintre principalele pepiniere pentru viitorul baschetului românesc, fapt confirmat de titlul obținut de echipa de tineret de la BCM Danzio în această săptămână.

În 2009, Timișoara era din reprezentată în prima ligă de baschet feminin după o absență de 12 ani. O motivație în plus pentru junioarele de la CSS Bega, care aveau o cu totul altă perspectivă în momentul atingerii vârstei senioratului. Cu cinci ani în urmă, în lotul formației CSS Bega Danzio, se regăseau Bianca Blanaru, Adina Stoiedin, Iulia Filip și Cristina Zidaru, patru fete ce în această săptămână au fost medaliate cu aur în campionatul de tineret.

Dan Ionescu și viitorul căpitan al lui BCM Danzio, Adina Stoiedin

Dan Ionescu și viitorul căpitan al lui BCM Danzio, Adina Stoiedin

Mai mult decât atât, Adina Stoiedin a primit titlul de MVP al campionatului, a fost nominalizată în cel mai bun 5 al întrecerii și a fost cel mai bun recuperator, cu o medie de 10 „rebound-uri” în 9 jocuri. Din sezonul viitor, jucătoarea în vârstă de 21 de ani va deveni căpitanul echipei de seniori, un plus de responsabilitate pentru unul dintre cele mai bune produse ale baschetului timișorean din ultimii ani.

„Mi-am dorit medalia asta de când am început campionatul, le mulțumesc fetelor și antrenorilor Dan Ionescu și Veronica Gavrilă, care au fost alături de noi în orice moment, chiar și atunci când am jucat mai slab. Am fost unite, ca o adevărată echipă. Nu mă așteptam să devin MVP, am încercat doar să dau totul din mine pentru a-mi ajuta echipa, nu m-am gândit nicio clipă la acest lucru. Faptul că voi fi căpitan de la anul mă ambiționează. Fiind și la o vârstă mai mică, e o onoare pentru mine”, a declarat Adina Stoiedin.

„Sportul numărul 1 în Timișoara este baschetul, prin numărul mare de echipe divizionare. S-a demonstrat că acest sport se joacă și la nivel juvenil, prin titlurile obținute în această săptămână la U23 și la băieți, și la fete. Sperăm ca acest trofeu să nu rămână unul efemer, noi încercăm să promovăm cât mai mult tineretul”, a declarat și Dan Ionescu, cel care ocupă atât funcția de președinte, cât și cea de antrenor la BCM Danzio.

Titlul obținut de „panterele roz” în această săptămână confirmă cele trei medalii de aur cucerite de junioarele de la CSS Bega anul trecut, la categoriile U16, U17 și U18. Dintre fetele care au triumfat la nivel juvenil în primăvara lui 2012, s-au regăsit în acest an Brigitte Steiner, Bianca Blanaru, Alina Gheban și Alexandra Sasebeș.

Model pentru alte sporturi

Baschetul timișorean traversează, fără doar și poate, cel mai favorabil moment din istorie. La masculin, orașul e reprezentat de două echipe, iar la feminin, BCM Danzio s-a obișnuit în ultimii ani cu locurile de play-off. Nu cu foarte mulți ani în urmă, la meciurile băieților de la Elba abia se aduna o mână de oameni, pentru ca în prezent, capacitatea sălii „Constantin Jude” să fie insuficientă la meciurile din Liga Națională Masculină. La fete, revirimentul a fost și mai spectaculos, Timișoara neavând o echipă de senioare timp de mai bine de un deceniu, după desființarea Universității Avanpost, la finele anilor 90.

Din păcate, alte sporturi nu au nici un sfert din norocul baschetului. Voleiul timișorean trăiește doar prin performanțele juniorilor crescuți în Circumvalațiunii, în vreme ce băieții lui Sorin Grădinaru, care formează unica reprezentantă a orașului la nivel de seniori, sunt condamnați la anonimat chiar de către propria conducere. De câțiva ani buni, la volei feminin nu mai dispunem de o echipă divizionară, fapt ce s-ar putea schimba totuși din toamnă, dacă eforturile profesoarelor Cerasela Șerban și Ramona Rosocha, de la CSS Bega, vor avea succes.

Pe acest site, am semnalat obsesiv absența din peisajul sportiv a unei discipline precum poloul pe apă. Timișoara e unul dintre centrele de tradiție ale acestui sport, care a adus pe Bega și șase titluri naționale. De 13 ani încoace, în capitala Banatului nu se mai practică polo la niciun nivel, din lipsa unui bazin omologabil.

About Gabriel Toth

Comments

Leave a Reply