ASU Politehnica încheie turul în fața unui nume de tradiție în Timiș

318996_299577190143988_1599917124_n
ASU Politehnica va primi duminică vizita celor de la Unirea Sânnicolau Mare, o grupare de mare tradiție în fotbalul județean. Obișnuită cu prezențe în ligile a doua sau a treia, trupa de pe Aranca traversează o perioadă de reafirmare, după o cădere bruscă, forțată de latura financiară, în 2011.

Fotbalul a apărut la Sânnicolau Mare nu cu mult mai târziu decât în marile orașe din apropiere, Timișoara și Arad. În 1902, a fost înființată prima asociație sportivă a cărei activitate era centrată pe fotbal, A.S. Sânmiclăușana. După Marea Unire, a apărut, la inițiativa fraților Farca, Societatea Sportivă „Șoimii României”, un club polisportiv, ce avea, printre altele, și o secție de fotbal. Tot în perioada interbelică, a luat ființă echipa de fotbal Voința, ce activa pe un teren situat lângă Ștrandul Termal.

După război, activitatea sportivă s-a reluat, pas cu pas, pe malurile Arancăi. În 1953 a fost finalizat actualul stadion al orașului, cu o capacitate de 5.000 de locuri, iar trei ani mai târziu lua ființă clubul sportiv Unirea. Secția de fotbal a acestuia a activat la nivel județean până în 1973, când s-a obținut în premieră promovarea în Divizia C. A urmat o perioadă de glorie pentru clubul alb-albastru, care a petrecut nu mai puțin de 19 sezoane consecutive în cel de-al treilea eșalon, nutrind nu o dată speranțe de promovare în „B”.

După retrogradarea de la finele sezonului 1991/1992, a urmat o perioadă de recul, cu participări în Divizia D și, finalmente, cu revenirea în C din 2002. Doi ani mai târziu, s-a reușit cea mai mare performanță din istoria fotbalului sânmiclăușan, Unirea obținând promovarea în Liga a II-a. În primul sezon, echipa s-a salvat de la retrogradare, clasându-se pe un onorant loc 10, însă anul următor nu a mai putut evita revenirea în cel de-al treilea eșalon. În această perioadă avea să se remarce la Unirea nimeni altul decât Flavius Tulcan, actualul golgheter al lui ASU Politehnica.

Printre fotbaliștii importanți produși la Unirea Sânnicolau Mare, îi putem numi pe Mircea și Gheorghe Volar, Ioan Almășan sau Adrian Boldor, iar lista antrenorilor ce au trecut pe banca alb-albaștrilor cuprinde nume uriașe ale zonei: Dan Păltinișanu, Flavius Domide, Ladislau Broșovschi, Emeric Dembrovschi, Dan Mănăilă, Petre Vlătănescu ori Ciprian Urican.

În ultimii ani, Unirea a înregistrat un regres, datorat în special factorului financiar. În 2008, alb-albaștrii și-au câștigat seria din Liga a III-a, dar nu au acces mai sus, lăsând locul nou-formatei FCM Târgu Mureș. Apoi, în 2011, conducerea a decis să renunțe și la locul din „C”, iar trupa de pe Aranca și-a reluat activitatea tocmai din Campionatul Județean, de unde avea să promoveze chiar din primul sezon.

În precedentul sezon, Unirea Sânnicolau Mare a ocupat locul 4 în Liga a IV-a, iar în prezent, după 16 etape, se află o poziție mai jos, cu 29 de puncte acumulate. Pe banca echipei se află Nae Căprărăescu, iar ca un amănunt interesant, unul dintre oamenii de bază e Toma Stoianov, cel ce în decembrie va împlini 42 de ani, și care e în lotul echipei de pe Aranca tocmai din 1996, jucând pentru aceasta în patru eșaloane diferite.

Partida ASU Politehnica – Unirea Sânnicolau Mare se va disputa duminică, de la ora 11, pe terenul „Știința”.

About Gabriel Toth