Adio, Niculae Viciu! Fostul baschetbalist al timișorenelor Universitatea și Voința s-a stins din viață

viciuSite-ul Federației Române de Baschet anunță dispariția unuia dintre jucătorii care au scris istorie la Timișoara, Niculae Viciu, la vârsta de 75 de ani. Originar din Târgu Mureș – acolo unde s-a și stins, de altfel – Viciu a evoluat vreme de zece sezoane în baschetul timișorean, la echipele Universitatea și Voința.

Născut la 23 februarie 1939 la Târgu Mureș, Niculae Viciu a început baschetul la vârsta de 15 ani, la Liceul Papiu Ilarian din localitate. După numai doi ani, a fost promovat la prim-divizionara locală, Dinamo Târgu Mureș. Între 1957-1960 evoluează la Cluj, la formațiile Constructorul și Universitatea, iar în următorii doi ani se transferă la Știința Craiova, fiind student al Facultății de Mecanică Agricolă din localitate.

În 1962, secția se mută la Timișoara, Niculae Viciu începând o strânsă legătură cu orașul de pe Bega. La Știința a avut coechipieri consacrați, precum Popovici sau Cîrlan, antrenor fiindu-i Constantin Lache, cel ce peste câțiva ani avea să scrie istorie cu echipa de handbal feminin Universitatea. După încheierea studiilor, Viciu s-a transferat la Dinamo București, club cu care a cucerit de trei ori titlul național. „Datorită unor probleme de familie și a unor simpatii pe linie sportivă”, cum notează Valentin Albulescu în cartea Baschet românesc, Viciu revine la Universitatea Timișoara, în 1969. El rămâne pe Bega până în 1975, însă timp de două sezoane joacă pentru Voința, echipă cu care reușește promovarea în elită, în calitate de antrenor-jucător, în 1973.

Recordurile lui Viciu

În maioul Universității Timișoara, Niculae Viciu a devenit de trei ori coșgheter al campionatului intern. În 1970/1971, la un meci jucat la București, cu Dinamo, a reușit să înscrie 39 de puncte pentru bănățeni, care au pierdut însă jocul după prelungiri (80-83). În același sezon, a stabilit recordul all-time al punctelor marcate într-un meci din prima ligă, într-un joc câștigat de Universitatea Timișoara chiar la Târgu Mureș, Viciu reușind să înscrie 53 (!) de puncte în fața publicului din orașul său natal. O performanță remarcabilă, dacă ne gândim că, la vremea respectivă, nu intraseră încă în regulament aruncările de 3 puncte.

Niculae Viciu a fost selecționat de 130 de ori în naționala de seniori a României. Cea mai importantă realizare a sa sub tricolor s-a consemnat în 1962, atunci când s-a aflat în lotul României, clasat pe un onorant loc 7 la Campionatele Europene de la Belgrad.

Fiul său, Gabriel Viciu, acum în vârstă de 42 de ani, a fost la rândul lui un baschetbalist important la Timișoarei, el evoluând la Elba în anii 90 și începutul anilor 2000.

Dumnezeu s-l odihnească!

About Gabriel Toth

Leave a Reply